Hozzávalók (8 kiflihez):
340g liszt (fehér kenyérliszt, vagy 50-50 % fehér kenyérliszt és teljes kiőrlésű liszt, én a Garat malom lisztjeit használom)
240 ml tej
1 mokkáskanál cukor
42g friss élesztő (ezek azok a kisebb csomag élesztők, amiket pl a Lidl-ben lehet kapni)
1 teáskanál só
24g olaj (én olivát használok)
+ kis tej (kevesebb, mint fél deci elég) kenéshez
Elkészítés:
A tejet a cukorral elkeverve meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt.
Amíg az élesztő felfut, összekeverem a liszte(ke)t a sóval, majd az olajjal.
Beleöntöm az élesztős tejet, és kézzel vagy dagasztógéppel jól összegyúrom.
Puha jól gyúrható és formázható, nem tapadós tésztát kell kapni. A liszt nedvességfelvevő képességének függvényében a fenti adagolás tapasztalat alapján vagy pont jó, vagy kicsit ragacsos és felvesz még pár teáskanál lisztet, amit kanalanként adagolok és belegyúrom a tésztába.
Ha megvan kettéosztom, két cipót formázok, és 5-10 percre pihenni hagyom.
Pihenés után az egyik cipót lisztezett deszkán 15-20 cm-esre nyújtom, négybe vágom:
Itt egy remek videó a nyújtásról és hajtogatásról Limara instagramjáról.
Ha megvan, akkor ugyanezt elvégzem a másik cipóval is. A nyolc kiflit sütőpapírral bélelt tepsire rakom. Langyos helyen (akár a sütőben, ami legyen mondjuk 25.-30 fokos) fél órát kelesztem.
A sima fehérlisztes kiflik hajlamosak sokkal jobban megnéni, az optimálisabb helykihasználás érdekében lehet érdemesebb őket egyenes kiflinek gyártani, különben esetleg összeragadnak.
Kelesztés után a tepsit a hideg sütőbe rakom (ha már nem ott volt eleve), az aljára egy tepsibe beöntök kb 1 dl vizet, sütőt felveszem 200 fokra.
15 perc múlva maradék vizet kiveszem, (óvatosan nyitom az ajtót mert kicsap a gőz), tepsit kiveszem, kifliket tejjel megkenem (a tejben levő cukor szépen rákaramellizálódik és szép színt ad. Kifliknek. Aki akarja tej helyett tojással is kenheti, attól meg szép fényes lesz). Kenés után visszarakom újabb 15 percre.
Az újabb 15 perc után a kiflik megsültek, a kivett tepsin vagy rácsra téve hamar kihűlnek. Jó étvágyat!