(Valamilyen angol nyelvű szakácskönyvből)
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj
30g vaj
1 nagy hagyma finomra aprítva
1 sárgarépa finomra aprítva
1 zellerszár finomra aprítva
500g darált marhahús
150g csirkemáj, apróra vágva (én néha kihagyom)
250ml paradicsompüré
250ml vörösbor
2 evőkanál friss petrezselyem
375g friss lasagne lap
Besamel szósz:
60g vaj
40g finomliszt
560ml tej
1/2 teáskanál szerecsendió
100g parmezán, frissen reszelve
Elkészítés:
Az olajat és vajat serpenyőben megmelegítemés puhára párolom a répát, hagymát, zellert, folyamatosan keverv (Szofritto). Amikor megpuhult, megnövelem a hőt, hozzáadom a darált marhát, és folyamatos keverés mellett barnára párolom, majd hozzáadom a csirkemájat és addig főzöm, amíg meg nem változik a színe. Hozzáadom a paradicsompürét, vörösbort, petrezselymet, sózom-borsozom, felforralom, majd leveszem a hőt, hogy csak gyöngyözzön, és legalább 45 percig hagyom (de lehet akár 3-4 órát).
A besamel szósz elkészítéséhez megolvasztom a vajat egy közepes serpenyőben alacsony hőfokon. Hozzadom a lisztet és egy percig kevergetem. Leveszem a tűzről és fokozatosan hozzáöntöm a tejet. Visszateszem a tűzre és folyamatos kevergetés mellett felforralom. Amikor elkezd sűrűsödni, még egy percig melegítem (kevergetés mellett) és hozzáadom a szerecsendiót, sózom-borsozom, majd egy darab műanyag vagy nejlonnal betakarom, hogy ne bőrösödjön és félreteszem.
Ha a tésztát frissen gyúrom, akkor 100g durumlisztenként egy tojás. A fenti mennyiséghez ha jól emlékszem 400g durumlisztből és 4 tojásból gyúrtam tésztát, elosztottam 4 felé és nagyon vékony négyszögeket nyújtottam belőle.(lehet elég 3 tojás és 300g liszt)
Vagy a friss lasagnetésztát használtam fel, van, amelyiket előre meg kell főzni, meg kell nézni a csomagoláson az instrukciókat.
Összeszerelés:
A tésztalapok szorosan illeszkedjenek a tepsibe. fogok egy magas tepsit, és előmelegítem a sütőt 180 fokra. A tepsit kikenem olvasztott vajjal, az aljáa teszek egy tésztalapot, majd ráterítem a ragú egynegyedét, meglocsolom egy vékony réteg besamellel. ha a besamel kihlt időközben, óvatosan vissza lehet melegyteni, hogy kezelhető legyen. Ráteszek egy tésztalapot és gyengéden meglapogatom, hogy kinyomjam a levegőt. Újabb adag darált ús, és besamel. A negyedik réteget a reszelt parmezánnal fejezem be. 35-40 percig, vagy aranybarnára sütöm. tálalás előtt 15 percig pihentetem.