HTML

Viktor a konyhában - receptek tőlem, nektek

Kedvenc étel(többnyire sütemény)receptjeimet fogom publikálni itt, megjegyzésekkel, fotókkal, mindenki legnagyobb örömére.

Friss topikok

Klasszikus Lasagne

2024.12.03. 00:54 Viktor-a-konyhában

(Valamilyen angol nyelvű szakácskönyvből)

Hozzávalók:
2 evőkanál olaj
30g vaj
1 nagy hagyma finomra aprítva
1 sárgarépa finomra aprítva
1 zellerszár finomra aprítva
500g darált marhahús
150g csirkemáj, apróra vágva (én néha kihagyom)
250ml paradicsompüré
250ml vörösbor
2 evőkanál friss petrezselyem
375g friss lasagne lap

Besamel szósz:
60g vaj
40g finomliszt
560ml tej
1/2 teáskanál szerecsendió
100g parmezán, frissen reszelve

Elkészítés:
Az olajat és vajat serpenyőben megmelegítemés puhára párolom a répát, hagymát, zellert, folyamatosan keverv (Szofritto). Amikor megpuhult, megnövelem a hőt, hozzáadom a darált marhát, és folyamatos keverés mellett barnára párolom, majd hozzáadom a csirkemájat és addig főzöm, amíg meg nem változik a színe. Hozzáadom a paradicsompürét, vörösbort, petrezselymet, sózom-borsozom, felforralom, majd leveszem a hőt, hogy csak gyöngyözzön, és legalább 45 percig hagyom (de lehet akár 3-4 órát).

A besamel szósz elkészítéséhez megolvasztom a vajat egy közepes serpenyőben alacsony hőfokon. Hozzadom a lisztet és egy percig kevergetem. Leveszem a tűzről és fokozatosan hozzáöntöm a tejet. Visszateszem a tűzre és folyamatos kevergetés mellett felforralom. Amikor elkezd sűrűsödni, még egy percig melegítem (kevergetés mellett) és hozzáadom a szerecsendiót, sózom-borsozom, majd egy darab műanyag vagy nejlonnal betakarom, hogy ne bőrösödjön és félreteszem.

 Ha a tésztát frissen gyúrom, akkor 100g durumlisztenként egy tojás. A fenti mennyiséghez ha jól emlékszem 400g durumlisztből és 4 tojásból gyúrtam tésztát, elosztottam 4  felé és nagyon vékony négyszögeket nyújtottam belőle.(lehet elég 3 tojás és 300g liszt) 

Vagy a friss lasagnetésztát használtam fel, van, amelyiket előre meg kell főzni, meg kell nézni a csomagoláson az instrukciókat.

 

Összeszerelés:
A tésztalapok szorosan illeszkedjenek a tepsibe. fogok egy magas tepsit, és előmelegítem a sütőt 180 fokra. A tepsit kikenem olvasztott vajjal, az aljáa teszek egy tésztalapot, majd ráterítem a ragú egynegyedét, meglocsolom egy vékony réteg besamellel. ha a besamel kihlt időközben, óvatosan vissza lehet melegyteni, hogy kezelhető legyen. Ráteszek egy tésztalapot és gyengéden meglapogatom, hogy kinyomjam a levegőt. Újabb adag darált ús, és besamel. A negyedik réteget a reszelt parmezánnal fejezem be. 35-40 percig, vagy aranybarnára sütöm. tálalás előtt 15 percig pihentetem. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viktorakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr6315697792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása