Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=kOj0-d5jOTk
Hozzávalók:
1 tk cukor
2 bögre melegvíz
10g szárazélesztő
4 bögre liszt
1 tk só
A kenéshez:
1 ek liszt
20 ml hideg víz
50 ml forró víz
1 tojás sárgája vagy 1 kk só
Elkészítés:
A cukrot egy bögre melegvízzel és az élesztővel összekeverem, majd hozzáadok egy bögre lisztet és azt is jólk eldolgozom. Hagyom kelni 15-20 percet. Hozzáadom a másik bögre vizet, eldolgozom, majd a maradék lisztet és a sót, és azt is.
Lefedve duplájára kelesztem meleg helyen (másfél óra kb). Jól meglisztezett deszkára teszem és habkártyával vagy trokserrel a liszttel együtt formázni kezdem, kézzel is rásegíthetek, kíméletesen, nem összenyomni a tésztát, kicsit lehet lisztezgetni, hogy ne ragadjon. Majd kettévágom. A két felet külön-külön is formázom hosszúkásra.
Majd a hosszúkás cipóformákat ujjbeggyel laposra nyomkodom (egyéni döntés kérdése, hogy mennyire laposra). A kilapított tésztákat tepsibe, sütőpapírra helyezem és meleg helyen hagyom újabb fél órára.
Eközben a kenéshez összekeverem a lisztet a hideg vízzel, majd a meleggel, végül a tojássárgával. (van, aki tojássárga helyett 1 kk sót ad ilyenkor). Ezzel megkenem a kenyeret, remek, ropogós kérget ad neki. Opcionálisan ujjbeggyel lehet mintákat nyomkodni a tésztába majd újra megkennni, megszórni szezámmaggal, stb.
A tojássárgával kenés amúgy nem tudom mennyire jó ötlet, mármint abból a szempontból hogy hamar megdermed és nem hagyja a kenyeret megemelkedni.
250 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütöm. A sütőbe beteszek egy bögre vagy tál forró vizet gőzösíteni.
Köszi Roberta a találatot!