HTML

Viktor a konyhában - receptek tőlem, nektek

Kedvenc étel(többnyire sütemény)receptjeimet fogom publikálni itt, megjegyzésekkel, fotókkal, mindenki legnagyobb örömére.

Friss topikok

Török kenyér

2022.10.29. 12:58 Viktor-a-konyhában

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=kOj0-d5jOTk

 

Hozzávalók:

1 tk cukor
2 bögre melegvíz
10g szárazélesztő
4 bögre liszt
1 tk só

A kenéshez:
1 ek liszt
20 ml hideg víz
50 ml forró víz
1 tojás sárgája vagy 1 kk só

 

 

Elkészítés:

A cukrot egy bögre melegvízzel és az élesztővel összekeverem, majd hozzáadok egy bögre lisztet és azt is jólk eldolgozom. Hagyom kelni 15-20 percet. Hozzáadom a másik bögre vizet, eldolgozom, majd a maradék lisztet és a sót, és azt is. 

Lefedve duplájára kelesztem meleg helyen (másfél óra kb). Jól meglisztezett deszkára teszem és habkártyával vagy trokserrel a liszttel együtt formázni kezdem, kézzel is rásegíthetek, kíméletesen, nem összenyomni a tésztát, kicsit lehet lisztezgetni, hogy ne ragadjon. Majd kettévágom. A két felet külön-külön is formázom hosszúkásra. 

 Majd a hosszúkás cipóformákat ujjbeggyel laposra nyomkodom (egyéni döntés kérdése, hogy mennyire laposra).  A kilapított tésztákat tepsibe, sütőpapírra helyezem és meleg helyen hagyom újabb fél órára.

Eközben a kenéshez összekeverem a lisztet a hideg vízzel, majd a meleggel, végül a tojássárgával.  (van, aki tojássárga helyett  1 kk sót ad ilyenkor). Ezzel megkenem a kenyeret, remek, ropogós kérget ad neki.  Opcionálisan ujjbeggyel lehet mintákat nyomkodni a tésztába majd újra megkennni, megszórni szezámmaggal, stb.

 

A tojássárgával kenés amúgy nem tudom mennyire jó ötlet, mármint abból a szempontból hogy hamar megdermed és nem hagyja a kenyeret megemelkedni.

250 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütöm. A sütőbe beteszek egy bögre vagy tál forró vizet gőzösíteni.

 Köszi Roberta a találatot!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viktorakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr2717965582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása