HTML

Viktor a konyhában - receptek tőlem, nektek

Kedvenc étel(többnyire sütemény)receptjeimet fogom publikálni itt, megjegyzésekkel, fotókkal, mindenki legnagyobb örömére.

Friss topikok

Öregtésztás fehér kenyér

2023.03.18. 15:37 Viktor-a-konyhában

Öregtészta: 1,5 dl langyos vízben feloldunk 0,5 dkg friss élesztőt, elkeverjük 25 dkg tk vagy graham liszttel, lefedjük 10-12 órára, pihentetjük. Kánikulában elég 3-4 óra majd mehet a hűtőbe (dagasztás előtt 1-2 órával kivenni, hogy megmelegedhessen) VAGY 1,5g szárazélesztőt elkeverünk a lisztben és hozzáadjuk a vizet. A tészta lezárt műanyag dobozban akár hetekig eláll a hűtőben. (A videóban csak annyit csináltam, amennyit azonnal fel is használtam: 190g liszt, 110 víz, 4g friss élesztő) Öregtésztás kenyér: Hozzávalók: 300g öregtészta 500g BL-80 kenyérliszt 100 g joghurt vagy kefir 2 evőkanál étolaj vagy olíva 1 tk méz 2,8 dl szobahőmérsékletű víz 4 g száraz vagy 12 g friss élesztő 2 tk só

Elkészítés: a kefirt, meglangyosított vizet, olajat, mézet az üstbe rakom, belemorzsolom a friss élesztőt (ha szárazélesztőt használok,azt a liszttel keverem el. Hozzáadom a liszt felét, és elkezdem dagasztani lassú fordulaton. Szép lassan hozzákanalazom vagy öntöm a maradék lisztet. Ha a tészta elkezdett összeállni, hozzáadom a sót. Addig dagasztom, amíg szép fényes nem ragacsos tésztát kapok (illetve a robotban amikor szépen elválik az üsttől és felcsavarodik a dagasztókarra) Olajjjal vékonyan kikent tálba teszem és kb 30 percet kelesztem. Kánikulában kevesebbet. Ujjpróbával ellenőrzöm a kelést: ha a lyuk benne marad; túlkelt, ha szépen lassan visszajön; pont jó, ha gyorsan tűnik el; keletlen. Kissé lisztezett táblán óvatosan átgyúrom, 10 percre lefedem Ezután megformázom / formára hajtogatom és 40 percre letakarva lisztezett formázókosárba teszem. fejjel lefelé. Az alját, ami most felül van, meglisztezzük. Én Öntöttvas lábasban sütöm: A sütőt előmelegítem 230 fokra, a lábas a fedővel a sütőben melegszik. 40 perc után a kenyeret a kelesztőkosárból a lábasaba borítom, vagy sütőpapírra és azzal teszem be a lábasba, hoszában megvágom, a fedő belsejét vagy a kenyér tetejét megspriccelem vízzel, majd a lábast lefedve 30 percre a sütőbe teszem. Ha letelt a 30 perc, a fedőt levesszük, a kenyér tetejét kissé megspriccelem vízzel és további 10 percre visszatolom. Ha kész, rácson hűtöm

Szólj hozzá!

Címkék: kenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://viktorakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr5118074762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása