HTML

Viktor a konyhában - receptek tőlem, nektek

Kedvenc étel(többnyire sütemény)receptjeimet fogom publikálni itt, megjegyzésekkel, fotókkal, mindenki legnagyobb örömére.

Friss topikok

Biryani

2020.03.29. 14:42 Viktor-a-konyhában

Hozzávalók:

250g basmati rizs
3 evőkanál olaj
3 kis fej vöröshagyma szeletelve
1 teáskanál gyömbér-fokhagyma krém (vagy fél tk gyömbérpor és fél tk nagyon apróra zúzott fokhagyma)
2 paradicsom pürésítve (kb 1 dl paradicsompüré)
1 teáskanál Chili
1 teáskanál kurkuma
1/2 bögre aludttej
1,5 teáskanál Everest Shahi Biryani Masala
1,5 bögre főtt zöldség (borsó, karfiol, répa)

kis zsír/olaj az edényre
2 evőkanál ghí (vagy 3 ek vaj)
1/2 bögre tej

Elkészítés:

Megfőzöm a rizst.

a 3 ek olajban párolom a hagymát, hozzáadom  a gyömbér-fokhagyma krémet, a paradicsomszószt, chilit, kurkumát. Főzöm amíg az olaj el nem válik (?)

Hozzáadom a 1/2 bögre aludttejet, a Biryani Masala-t, pirítsd. Utána a főtt  zöldséget, és kis sót.

Kikene egy edényt. Az aljára teszem a rizs felét, ráterítem a zöldséget majd a rizs másik felét. a tetejét megszórom a ghí-vel és a fél bögre tejjel. Lefedem és  alacsony lángon 15 percig párolom.

Forrón tálom salátával. 

Szólj hozzá!

Címkék: zöldség rizs főtt indiai

Reggeli: bacon-tojás-paradicsom

2020.03.29. 11:20 Viktor-a-konyhában

Reggeli ötlet: 100g ropogós bacon, rántotta két rojásból, egy szelet purpur vagy eljes kiőrlésű kenyér, 2-3 szem fürtös/koktélparadicsom

Baconsütési trükkök itt: https://www.thekitchn.com/how-to-cook-bacon-on-the-stovetop-cooking-lessons-from-the-kitchn-185903

Röviden összefoglalva: hideg serpenyőben kezdjük, gyakran kell forgatni, inkább csipesszel, mint villával, mert a villáról hajlamos leesni és akkor összefröcsköljük magunkat a forró olajjal. Szedjük ki papírtörlőre vagy zacskóra, a fölösleges zsírt leitatni. A kisült zsír nagy kincs, tegyük el. Én miután kiöntöttem a zsírt a serpenyőből, 1-2csepp maradt, azon sütöttem meg a tojásrántottát.

Jó étvágyat!

bacon-tojas-reggeli2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: reggeli tojás sós bacon

Sült Sajtos Cukkini Póréhagymával

2020.03.28. 19:30 Viktor-a-konyhában

 

Tökéletes nyári ebéd, főleg amikor majd két forintért dobálják az ember után a cukkini.

 

Hozzávalók:

2 közepes cukkini
2 bögre reszelt sajt (fehér cheddar, parmezán, grana padano, gruyere)
egy harmad póréhagyma
fél csokor petrezselyem
egy evőkanál kakukkfű
egy csapott evpkaná teljes kiőrlésű liszt
fokhagyma
szerecsendió
egy mokkáskanál őrölt bors,

egy mokáskanál só (sajtok sósak,nem kell sok)

A kép a sütés előtti állapotot mutatja.

cukkini.jpg

Elkészítés:

A cukkinit negyed cikkelyekre vágom, a pórét karikázom, mindkettőt 6-8 mm vastagra. Tálba teszem, megy rá a durvára vágott petrezselyem, kakukkfű. Alalposan átkeverem. Majd jön a liszt, azzal is átkeverem, utána a sajtokkal.  Végül ízéseítem: só, bors, kis szerecsendió reszelve, kevés fokhagyma őrölve vagy nagyon apróra vágva, kevés cayenne bors. Ezekkel is elkeverem alaposan. Sütőtálba, bagy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába teszem nem túl vastagon, és 170 fokon sima alsó-felsőn 25-30 perc alatt megsütöm. Felül ropgós sajt, alul leveses, de nem tocsogós. 

 

Szólj hozzá!

Zserbó

2020.03.25. 22:34 Viktor-a-konyhában

Hozzávalók:

Tésztához:
12 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
11 dkg fehér tönkölybúzaliszt
11 dkg durumliszt
20 dkg vaj
1.5 dkg Dia Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
késhegynyi sütőpor
1 dkg élesztőnek megfelelő instant élesztőpor (vagy 1 dkg friss élesztp amit felfuttatunk kis cukros tejben)
1 tojás
0,8-1 dl tej

 

Töltelékhez (1. változat):
3 dkg Dia Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
20 dkg darált dió
1/2 csomag bourbon vaníliás cukor (6g) vagy vaníliás cukorhelyettesítő (így csináld meg: https://salatagyar.hu/vanilias-cukor-helyett/)
20 dkg pikáns lekvár (én eritrittel és xylittel édesített srágabaracklekvárt vettem, aminek 100g-jában csak 7,85g cukor van)

Töltelékhez (2. változat): 
30 dkg pikáns lekvár
50 dkg túró (nem rögös)
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzadara
1.5 evőkanál Dia Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
1 tojás
1 marék mazsola
1 csg vaníliás cukor, vagy helyettesítő (elkészítést lásd fentebb)

Csokimázhoz:
10 dkg csokoládé (én 5 dkg sima étcsokit és 5 dkg 70-85%-os étcsokit használtam)
8 dkg vaj 
3-4 csepp étolaj

 

Elkészítés:

A diót összekeverjük az édesítőkkel. A lisztben a vajat szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi belevalót, rugalmas tésztát gyúrunk. Rövid, 10 percnyi pihentetés után három részre osztjuk majd közepes nagyságú (nekem ez a kb 22x35-ös ikeás üveg tepsi) tepsibe nyújtuk az elsőt. Megkenjük a lekvár felével, meghintjük a diós keverék felével majd ugyanígy járunk a második lappal is. A fedőlapot kinyújtuk, befedjük a süteményt majd egy órát kelesztjük konyhai hőmérsékleten. Villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben és 180 fokos előmelegített sütőben (sima alsó-felsőn) 30-35 percig sütjük, amíg a teteje enyhén megpirul.

Töltés a 2. változat esetén: az 1. lapot megkenjük a baracklekvárral, a 2. lapot a többi hozzávaló keverékével.

Elkészítjük a csokimázat: A vajat egy edénybe tesszük és alacsony lángon hagyjuk felforrni. Ha felforrt, levesszük a tűzről és bedobjuk a csokikockákat. Homogén masszává keverjük, majd hozzáadjuk a 3-4 csepp olajat - ettől lesz fényes. 

 

És amikor a sütemény langyosra hűl, bevonjuk. Éjszakára hagyjuk egyben, hogy a tésztalapoknak legyen ideje megpuhulni. Sokáig elálló sütemény, ha nem esszük meg előbb. Nálunk karácsonykor négy tepsi fogyott.

 

Köszönöm, Eszter!

 

 

Ebben összesen van kb 70g (16 a lekvárban, 6 a vaníliás cukor, és mondjuk 48 a csokimázban) cukor a teljes 1200g körüli süteményben, + a fehérliszt tartalom. 100g-ra kb 5,8g cukor jön ki, ami szerintem elfogadható, feltéve, hogy nem zabáljuk fel egyszerre az egész tepsi süteményt, hanem mértéktartóan fogyasztunk.

Szólj hozzá!

Címkék: dió édesség sütőben IR inzulinrezisztens

Zabpelyhes túrógombóc

2020.03.25. 17:46 Viktor-a-konyhában

Forrás: https://noraszkitchen.cafeblog.hu/2015/01/10/nagyon-egeszseges-turogomboc/

(kicsit átalakítottam)

Hozzávalók: 

250g túró
1 tojás
1 csipet só
100g finomszemű zabpehely
1 evőkanál dia wellness 1:4 cukorhelyetttesítő
1 evőkanál kókuszzsír
50g teljeskiőrlésű zsemlemorzsa
(1 teáskanál dia wellness 1:4 cukorhelyetttesítő) opcionális
25-30 ml víz
1 kis pohár tejföl
1 teáskanál  dia wellness 1:4 cukorhelyetttesítő  

 

Elkészítés: 

A túrót, tojást, sót, és az 1 ek. édesítőt összekeverem, majd legalább fél órára hűtőbe teszem, hogy a zabpehely megpuhuljon.

Addig meg lehet csinálni a prézlit: a zsemlemorzsát megpirítom a kókuszzsíron (vagy étolajon), majd hozzáöntöm a vizet, hogy megpuhuljon. amikor aranybarna és puha, leveszem a tűzről, édesítem (bár ez lehet opcionális és félreteszem.

Felteszek 1 -1,5 liter vizet főni. Amikor forr, vizes tenyérrel gombócokat formázok a túrós keverékből (én olyan 4-6 cm átmérőjűeket csináltam) és a vízben megfőzöm. Kb 8 perc alatt megfő, és feljön a víz tetejére.

Beleforgatom a morzsába és édesített tejföllel (vagy joghurttal) vagy gyümölccsel tálalom.

Nekem ebből 12 db közepes méretű gombóc jött ki, ami elég volt ebédre meg egy uzsonnára

Szólj hozzá!

Címkék: édesség túró ebéd IR inzulinrezisztens

Diós lencsepástétom

2020.03.24. 23:30 Viktor-a-konyhában

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Remek mártogatós vagy kenyérrekenős étel.

 

Hozzávalók: 

2.5 dl aprószemű barna lencse
2 dl dió
1 nagy fej vöröshagyma
1 evőkanál olaj (napraforgó vagy szőlőmag)
4-6 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyem apróra vágva
1 teáskanál majoranna
1 db babérlevél
só, bors, citromlé ízlés szerint

Elkészítés:

A lencsét megmosom és egy éjszakára beáztatom. Majd puhára főzöm sós vízben a babérlevéllel. leszűröm, de a főzővizet elteszem. Ezzel lehet majd hígítani a krémet, ha túl sűrá lesz. 180 fokra előmelelgített sütőben pár perrc alatt megpirítom a diót. Egy tepsiben szellősen elterítem, megforgatom, hogy minden ldala megpiroljon, de ne égjen meg. Ha megpirult, hagyom hálni.

A vöröshagymát felvágom és olajon megpárolom, majd hozzáreszelem a fokhagymát (az is jó, ha apróra vágom), és pirítom 1-2 percig. A hagymát, diót, majorannát, petrezselymet a lencséhez öntöm, adok hozzá 1-2  evőkanál főzővizet, kevés citromlevet (1 evőkanál), és botmixerrel pépesítem. Sózom-borsozom, és keverek még hozzá a vízből ha túl sűr vagy száraz.

 

Remekül meg lehet enni (teljes kiőrlésű) pirítósra kenve, vagy mártogatni szárzellerrel, répával, paprikával, csíkokra vágott karalábéval.

Szólj hozzá!

Töltött Káposzta

2020.03.24. 23:16 Viktor-a-konyhában

Hozzávalók:

1 kg darált hús (lapocka vagy dagadó)
1 nagy fej vöröshagyma
fokhagyma
2 dl rizs (jázmin), vagy bulgur
2 tojás
só, bors, gyömbér
majoranna
őrölt pirospaprika
rizsliszt?
füstölt oldalas, kolbász, valamilyen füstölt húsáru
1 kg savanyú káposzta
6-8 nagy levél (savanyított káposztalevél)
2 fej vöröshagyma
ketchup(?)
alaplé


Elkészítés:

 

Szólj hozzá!

Címkék: sós főétel sütőben IR inzulinrezisztens ehytálétel

Tamáskifli

2020.03.22. 20:10 Viktor-a-konyhában

Hozzávalók:

20 dkg liszt (1/3 tk tönköly, 1/3 durum, 1/3 fehér tönköly
5 dkg cukornak megfelelő 1:4 dia wellness
10 dkg vaj
2 főtt tojás sárgája
0,5 dl tej
1 mokkáskanál rum
1 púpos teáskanál őrölt kávé
2 csapott evőkanál kakaó

+ ½ ek porcukor a tetejére megszórni (vagy szintén 1:4)

 

 

 

Elkészítés:

A lisztet a vajjal, a cukorral összedolgozzuk. Hozzákeverjük a főtt tojások áttört sárgáját,  a kávét és a kakaót. Végül a tejszínnel (tejjel) és a rummal összegyúrva tésztát készítünk. Kb. zsemleméretű gombócot kapunk. 1 órára hűtőbe tesszük. Utána 4 részre osztjuk, 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk. A rudakat 2 cm-es darabokra felvágjuk (kb. 45-50 db) – a kis kockákat a kezünk között vagy az asztalon nudliformára sodorjuk, kiflibe hajlítjuk. Lisztezni nem kell. Sütőpapírral bélelt tepsin 175-180 fokon 10-12 percig sütjük. Még melegen beleforgatjuk porcukorba (vagy 1:4-be)

Szólj hozzá!

Címkék: édesség sütőben IR inzu

Vöröslencse leves (dahl)

2020.03.22. 18:46 Viktor-a-konyhában

Forrás: http://kristofkonyhaja.hu/receptek/dahl--az-indiai-voroslencse-leves-15

 

Hozzávalók:

1 csésze vörös lencse

2 gerezd fokhagyma

3 ek. kókuszzsír

0.5 szem vöröshagyma

1 dobókockányi friss gyömbér vagy 1 ek. őrölt gyömbér

1.5 db babérlevél

1 kk. só

1 kk. bors

0.5 kk. őrölt kömény

1 ek. kurkuma

1 ek. curry vagy valamilyen indiai maszala, azaz fűszerkeverék

ha ínyenc kedvemben vagyok, belemorzsolok 1 szárított csilit, és belereszelem ½ narancs/citrom/1 egész mandarin héját is

1 l víz

 

 

Ekészítés:

Meghámozom a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, és apró darabokra szeletelem őket.

Erős lángon felhevítem a kókuszzsírt, és ha már forró, beletolom a hagymás-gyömbéres keveréket, majd élvezem, ahogy a készülő vacsora illata elárasztja a konyhát… de azért nem felejtem el folyamatosan kevergetni a piruló hagymát!

Ha üvegesre és itt-ott karamellbarnára sült a hagyma, beleszórom a fűszereket – a babérlevél kivételével –, és kavargatom még egy kicsit, míg össze nem érnek az ízek.

Hozzáöntöm a lencsét, alaposan sózom-borsozom, és a többi fűszert is beleszórom a lábosba. 2-3 percig pirítom, közben pedig felforralom a vizet a vízforralóban vagy egy másik lábosban.

Ráöntöm a forrásban lévő vizet a lencsére, és állandó kevergetéssel csillapítom a heves sercegést. Miután a kotyvalék ismét felforrt, mérséklem a láng erejét, beledobom a babérleveleket, belemorzsolom a csilit, ráreszelem a narancsot, majd ismét megkavarom. Ha lusta vagyok, szimplán lehámozom a citrushéjat, és cafatnyi darabkákra tépem. Csodálatos lesz rájuk harapni, amikor meglepetésszerűen fel-feltűnnek a kanálban…

A dahl takaréklángon, fedővel letakarva 25 perc alatt fő készre. Néha azért rákukkantok: ha túlságosan besűrűsödne, adok hozzá még 1 pohár vizet, ha pedig túl híg, leveszem a fedőt pár percre, hogy elpárologjon a felesleges folyadék.

Készen is vagyuk: a forró főzeléket az asztalra teszem egy vekni finom kenyérrel vagy tiszta, natúr, tengeri sóval ízesített rizzsel

 

 

Szólj hozzá!

Vajas galuska

2020.03.22. 14:40 Viktor-a-konyhában

Hozzávalók:
5 dkg puha vaj
1 tojás
3 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
2 evőkanál durumliszt
1 csipet só

Elkészítés:
Az összetevőket összekeverjük, majd 10 percig hagyjuk pihenni.
Végül teáskanállal a levesbe vagy sós forró vízbe szaggatjuk, 1-2 percig főzzük, majd lefedjk és 5 percig pihentetjük.

 

Előkészítés: kb 10 perc, elkészítés 10 perc, kb 2 adagra elég

 

Szólj hozzá!

Címkék: köret levesbetét IR inzulinrezisztens