HTML

Viktor a konyhában - receptek tőlem, nektek

Kedvenc étel(többnyire sütemény)receptjeimet fogom publikálni itt, megjegyzésekkel, fotókkal, mindenki legnagyobb örömére.

Friss topikok

Gyors kifli

2024.12.22. 11:54 Viktor-a-konyhában

Hozzávalók (8 kiflihez):

340g liszt (fehér kenyérliszt, vagy 50-50 % fehér kenyérliszt és teljes kiőrlésű liszt, én a Garat malom lisztjeit használom)
240 ml tej
1 mokkáskanál cukor
42g friss élesztő (ezek azok a kisebb csomag élesztők, amiket pl a Lidl-ben lehet kapni)
1 teáskanál só
24g olaj (én olivát használok)
+ kis tej (kevesebb, mint fél deci elég) kenéshez

 img_6887.jpeg

Elkészítés:
A tejet a cukorral elkeverve meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt.
Amíg az élesztő felfut, összekeverem a liszte(ke)t a sóval, majd az olajjal.
Beleöntöm az élesztős tejet, és kézzel vagy dagasztógéppel jól összegyúrom.

Puha jól gyúrható és formázható, nem tapadós tésztát kell kapni. A liszt nedvességfelvevő képességének függvényében a fenti adagolás tapasztalat alapján vagy pont jó, vagy kicsit ragacsos és felvesz még pár teáskanál lisztet, amit kanalanként adagolok és belegyúrom a tésztába.

Ha megvan kettéosztom, két cipót formázok, és 5-10 percre pihenni hagyom.
Pihenés után az egyik cipót lisztezett deszkán 15-20 cm-esre nyújtom, négybe vágom:

img_6884.jpeg

 

 Itt egy remek videó a nyújtásról és hajtogatásról Limara instagramjáról.

 

img_6885.jpeg

 Ha megvan, akkor ugyanezt elvégzem a másik cipóval is. A nyolc kiflit sütőpapírral bélelt tepsire rakom. Langyos helyen (akár a sütőben, ami legyen mondjuk 25.-30 fokos) fél órát kelesztem.

 

img_6886.jpeg

A sima fehérlisztes kiflik hajlamosak sokkal jobban megnéni, az optimálisabb helykihasználás érdekében lehet érdemesebb őket egyenes kiflinek gyártani, különben esetleg összeragadnak.

Kelesztés után a tepsit a hideg sütőbe rakom (ha már nem ott volt eleve), az aljára egy tepsibe beöntök kb 1 dl vizet, sütőt felveszem 200 fokra.

15 perc múlva maradék vizet kiveszem, (óvatosan nyitom az ajtót mert kicsap a gőz), tepsit kiveszem, kifliket tejjel megkenem (a tejben levő cukor szépen rákaramellizálódik és szép színt ad. Kifliknek. Aki akarja tej helyett tojással is kenheti, attól meg szép fényes lesz). Kenés után visszarakom újabb 15 percre.

Az újabb 15 perc után a kiflik megsültek, a kivett tepsin vagy rácsra téve hamar kihűlnek. Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Címkék: kenyér sós sütőben IR inzulinrezisztens

Klasszikus Lasagne

2024.12.03. 00:54 Viktor-a-konyhában

(Valamilyen angol nyelvű szakácskönyvből)

img_3906.jpeg

Hozzávalók:
2 evőkanál olaj
30g vaj
1 nagy hagyma finomra aprítva
1 sárgarépa finomra aprítva
1 zellerszár finomra aprítva
500g darált marhahús
150g csirkemáj, apróra vágva (én néha kihagyom)
250ml paradicsompüré
250ml vörösbor
2 evőkanál friss petrezselyem
375g friss lasagne lap

Besamel szósz:
60g vaj
40g finomliszt
560ml tej
1/2 teáskanál szerecsendió
100g parmezán, frissen reszelve

Elkészítés:
Az olajat és vajat serpenyőben megmelegítem és puhára párolom a répát, hagymát, zellert, folyamatosan keverve (olasz soffritto). Amikor megpuhult, megnövelem a hőt, hozzáadom a darált marhát, és folyamatos keverés mellett barnára párolom, majd hozzáadom a csirkemájat és addig főzöm, amíg meg nem változik a színe. Hozzáadom a paradicsompürét, vörösbort, petrezselymet, sózom-borsozom, felforralom, majd leveszem a hőt, hogy csak gyöngyözzön, és legalább 45 percig hagyom (de lehet akár 3-4 órát, minél tovább, annál jobb).

A besamel szósz elkészítéséhez megolvasztom a vajat egy közepes serpenyőben alacsony hőfokon. Hozzadom a lisztet és egy percig kevergetem. Leveszem a tűzről és fokozatosan hozzáöntöm a tejet. Visszateszem a tűzre és folyamatos kevergetés mellett felforralom. Amikor elkezd sűrűsödni, még egy percig melegítem (kevergetés mellett) és hozzáadom a szerecsendiót, sózom-borsozom, majd egy darab műanyaggal vagy nejlonnal betakarom, hogy ne bőrösödjön és félreteszem.

 Ha a tésztát frissen gyúrom, akkor 100g durumlisztenként egy tojás. A fenti mennyiséghez ha jól emlékszem 400g durumlisztből és 4 tojásból gyúrtam tésztát, elosztottam 4  felé és nagyon vékony négyszögeket nyújtottam belőle.(lehet elég 3 tojás és 300g liszt) 

Vagy a friss lasagnetésztát használtam fel, van, amelyiket előre meg kell főzni, meg kell nézni a csomagoláson az instrukciókat.

 

Összeszerelés:
A tésztalapok szorosan illeszkedjenek a tepsibe. fogok egy magas tepsit, és előmelegítem a sütőt 180 fokra. A fenti adagot egy 23x33 cm-es tepsiben szoktam sütni. A tepsit kikenem olvasztott vajjal, az aljára teszek egy tésztalapot, majd ráterítem a ragú egynegyedét, meglocsolom egy vékony réteg besamellel. ha a besamel kihűlt időközben, óvatosan vissza lehet melegíteni, hogy kezelhető legyen. Ráteszek egy tésztalapot és gyengéden meglapogatom, hogy kinyomjam a levegőt. Újabb adag ragú, és besamel. A negyedik réteget a reszelt parmezánnal fejezem be. 35-40 percig, vagy aranybarnára sütöm. tálalás előtt 15 percig pihentetem. 

Szólj hozzá!

Címkék: sós főétel sütőben

Öregtésztás fehér kenyér

2023.03.18. 15:37 Viktor-a-konyhában

Öregtészta: 1,5 dl langyos vízben feloldunk 0,5 dkg friss élesztőt, elkeverjük 25 dkg tk vagy graham liszttel, lefedjük 10-12 órára, pihentetjük. Kánikulában elég 3-4 óra majd mehet a hűtőbe (dagasztás előtt 1-2 órával kivenni, hogy megmelegedhessen) VAGY 1,5g szárazélesztőt elkeverünk a lisztben és hozzáadjuk a vizet. A tészta lezárt műanyag dobozban akár hetekig eláll a hűtőben. (A videóban csak annyit csináltam, amennyit azonnal fel is használtam: 190g liszt, 110 víz, 4g friss élesztő) Öregtésztás kenyér: Hozzávalók: 300g öregtészta 500g BL-80 kenyérliszt 100 g joghurt vagy kefir 2 evőkanál étolaj vagy olíva 1 tk méz 2,8 dl szobahőmérsékletű víz 4 g száraz vagy 12 g friss élesztő 2 tk só

Elkészítés: a kefirt, meglangyosított vizet, olajat, mézet az üstbe rakom, belemorzsolom a friss élesztőt (ha szárazélesztőt használok,azt a liszttel keverem el. Hozzáadom a liszt felét, és elkezdem dagasztani lassú fordulaton. Szép lassan hozzákanalazom vagy öntöm a maradék lisztet. Ha a tészta elkezdett összeállni, hozzáadom a sót. Addig dagasztom, amíg szép fényes nem ragacsos tésztát kapok (illetve a robotban amikor szépen elválik az üsttől és felcsavarodik a dagasztókarra) Olajjjal vékonyan kikent tálba teszem és kb 30 percet kelesztem. Kánikulában kevesebbet. Ujjpróbával ellenőrzöm a kelést: ha a lyuk benne marad; túlkelt, ha szépen lassan visszajön; pont jó, ha gyorsan tűnik el; keletlen. Kissé lisztezett táblán óvatosan átgyúrom, 10 percre lefedem Ezután megformázom / formára hajtogatom és 40 percre letakarva lisztezett formázókosárba teszem. fejjel lefelé. Az alját, ami most felül van, meglisztezzük. Én Öntöttvas lábasban sütöm: A sütőt előmelegítem 230 fokra, a lábas a fedővel a sütőben melegszik. 40 perc után a kenyeret a kelesztőkosárból a lábasaba borítom, vagy sütőpapírra és azzal teszem be a lábasba, hoszában megvágom, a fedő belsejét vagy a kenyér tetejét megspriccelem vízzel, majd a lábast lefedve 30 percre a sütőbe teszem. Ha letelt a 30 perc, a fedőt levesszük, a kenyér tetejét kissé megspriccelem vízzel és további 10 percre visszatolom. Ha kész, rácson hűtöm

Szólj hozzá!

Címkék: kenyér

Lucfalvi almás pite

2022.10.29. 22:05 Viktor-a-konyhában

Hozzávalók:
50 dkg liszt (35 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza, 15 dkg finomliszt vagy fehértönköly, ami van)
15 dkg zsír
15 dkg tejföl
4 dkg 1:4 édesítő (vagy 15 dkg cukor)
1 nagy tojás + 1 másik kenni
1/2 csg sütőpor
csipet só


1,5-2 kg alma
2 ek fahéj

Alma alá nedvszívónak: 
Kókuszreszelék VAGY

6 dkg apróra tört dió
6 dkg zsemlemorzsa
1 ek fahéj
1 dkg 1:4 édesítő vagy 4 dkg porcukor

 

3ad17626-679b-4fde-995b-bc8d52fcd0b4.jpeg

Elkészítés:
KIzsírozok egy 23x33-as tepsit (nekem ez van, az ikeás magas falú üveg, a mennyiségek erre lettek számolva). A tészta hozzávalóit összergyúrom, majd két egyforma gombócra osztom. Letakarom.

Az almát megpucolom, és lereszelem, majd elkeverem a fahéjjal).

A diótöretet a zsemlemorzsával, fahéjjal és édesítővel összekeverem és serpenyőben pár perc alatt megpirítom.

Az egyik tésztagombócot kinyújtom és a tepsi aljára terítem. Meghintem a diós morzsás keverékkel (vagy kókuszreszelékkel), majd ráterítem az almát. Végül a tésztagombóc másik feléből hurkákat sodrok és rácsmintát készítek belőle-, vagy azt is simán kinyújtom, mint az alját, és ráterítem az almára. Megkenem a tetejét tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöm. 

bcddb24c-6bd0-4a3d-8fc1-951bc8645f52.jpeg 

 

Szólj hozzá!

Címkék: édes pite sütőben IR inzulinrezisztens

Török kenyér

2022.10.29. 12:58 Viktor-a-konyhában

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=kOj0-d5jOTk

 

Hozzávalók:

1 tk cukor
2 bögre melegvíz
10g szárazélesztő
4 bögre liszt
1 tk só

A kenéshez:
1 ek liszt
20 ml hideg víz
50 ml forró víz
1 tojás sárgája vagy 1 kk só

 

 

Elkészítés:

A cukrot egy bögre melegvízzel és az élesztővel összekeverem, majd hozzáadok egy bögre lisztet és azt is jólk eldolgozom. Hagyom kelni 15-20 percet. Hozzáadom a másik bögre vizet, eldolgozom, majd a maradék lisztet és a sót, és azt is. 

Lefedve duplájára kelesztem meleg helyen (másfél óra kb). Jól meglisztezett deszkára teszem és habkártyával vagy trokserrel a liszttel együtt formázni kezdem, kézzel is rásegíthetek, kíméletesen, nem összenyomni a tésztát, kicsit lehet lisztezgetni, hogy ne ragadjon. Majd kettévágom. A két felet külön-külön is formázom hosszúkásra. 

 Majd a hosszúkás cipóformákat ujjbeggyel laposra nyomkodom (egyéni döntés kérdése, hogy mennyire laposra).  A kilapított tésztákat tepsibe, sütőpapírra helyezem és meleg helyen hagyom újabb fél órára.

Eközben a kenéshez összekeverem a lisztet a hideg vízzel, majd a meleggel, végül a tojássárgával.  (van, aki tojássárga helyett  1 kk sót ad ilyenkor). Ezzel megkenem a kenyeret, remek, ropogós kérget ad neki.  Opcionálisan ujjbeggyel lehet mintákat nyomkodni a tésztába majd újra megkennni, megszórni szezámmaggal, stb.

 

A tojássárgával kenés amúgy nem tudom mennyire jó ötlet, mármint abból a szempontból hogy hamar megdermed és nem hagyja a kenyeret megemelkedni.

250 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütöm. A sütőbe beteszek egy bögre vagy tál forró vizet gőzösíteni.

 Köszi Roberta a találatot!

 

Szólj hozzá!

Teljeskiőrlésű öregtésztás kenyér

2020.09.13. 10:11 Viktor-a-konyhában

Öregtészta:
1,5dl langyos vízben feloldok
0,5 dkg friss élesztőt, elkeverek
25 dkg tk vagy grahamliszttel,

 

lefedem 10-12 órára, pihentetem. Kánikulában elég 3-4 óra majd mehet a hűtőbe (dagasztás előtt 1-2 órával kivenni, hogy megmelegedhessen) VAGY 1,5g szárazélesztőt elkeverek a lisztben és hozzáadom a vizet. A tészta lezárt műanyag dobozban akár hetekig eláll a hűtőben.

Felhasználásra én a FIFO módszert követem (first in, first out). Első alkalommal az elkészült 400g-ból marad 100, elrakom hűtőbe. Következő alkalommal készül újabb 400g, felhasználom a múlt heti 100-at, meg 200-at az újból, 200-at elrakok és így tovább.