Hozzávalók:
4 dl tej
1 csipet só
6-8 púpozott evőkanál búzadara
2 csapott evőkanál kristálycukor
1 db tojás
4-5 dkg liszt a panírozáshoz
olaj a sütéshez
kakaós és/vagy fahéjas cukor a tálaláshoz
Elkészítés:
a tejből, sóból, búzadarából, és sok-sok szeretetből jó kemény tejbegrízt főzünk. Bővebbem: egy tejeslábasba öntjük a tejet, beleteszünk egy csipet sót, és közepes lángon felforraljuk. Ha a tej felforrt, állandó keverés mellett szép lassan hozzáadjuk a búzadarát. 1-2 percig hagyjuk főni, majd vegyük le a tűzről, keverjük bele a cukrot, fedjük be, és hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, evőkanállal szaggassunk galuskákat, azokat forgassuk lisztbe majd tojásba, majd olajban süssük ki. Melegen és hidegen is tálalható, laktató édesség.
Fogjunk meg egy galuskát, mártsuk kakaós, vagy fahéjas cukorba, majd harapjuk le a bemártott részt. A mártogatás-leharapás ismételgetésével hamarosan elfogy az összes kirántott gríz.