HTML

Viktor a konyhában - receptek tőlem, nektek

Kedvenc étel(többnyire sütemény)receptjeimet fogom publikálni itt, megjegyzésekkel, fotókkal, mindenki legnagyobb örömére.

Friss topikok

Vöröslencse leves (dahl)

2020.03.22. 18:46 Viktor-a-konyhában

Forrás: http://kristofkonyhaja.hu/receptek/dahl--az-indiai-voroslencse-leves-15

 

Hozzávalók:

1 csésze vörös lencse

2 gerezd fokhagyma

3 ek. kókuszzsír

0.5 szem vöröshagyma

1 dobókockányi friss gyömbér vagy 1 ek. őrölt gyömbér

1.5 db babérlevél

1 kk. só

1 kk. bors

0.5 kk. őrölt kömény

1 ek. kurkuma

1 ek. curry vagy valamilyen indiai maszala, azaz fűszerkeverék

ha ínyenc kedvemben vagyok, belemorzsolok 1 szárított csilit, és belereszelem ½ narancs/citrom/1 egész mandarin héját is

1 l víz

 

 

Ekészítés:

Meghámozom a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, és apró darabokra szeletelem őket.

Erős lángon felhevítem a kókuszzsírt, és ha már forró, beletolom a hagymás-gyömbéres keveréket, majd élvezem, ahogy a készülő vacsora illata elárasztja a konyhát… de azért nem felejtem el folyamatosan kevergetni a piruló hagymát!

Ha üvegesre és itt-ott karamellbarnára sült a hagyma, beleszórom a fűszereket – a babérlevél kivételével –, és kavargatom még egy kicsit, míg össze nem érnek az ízek.

Hozzáöntöm a lencsét, alaposan sózom-borsozom, és a többi fűszert is beleszórom a lábosba. 2-3 percig pirítom, közben pedig felforralom a vizet a vízforralóban vagy egy másik lábosban.

Ráöntöm a forrásban lévő vizet a lencsére, és állandó kevergetéssel csillapítom a heves sercegést. Miután a kotyvalék ismét felforrt, mérséklem a láng erejét, beledobom a babérleveleket, belemorzsolom a csilit, ráreszelem a narancsot, majd ismét megkavarom. Ha lusta vagyok, szimplán lehámozom a citrushéjat, és cafatnyi darabkákra tépem. Csodálatos lesz rájuk harapni, amikor meglepetésszerűen fel-feltűnnek a kanálban…

A dahl takaréklángon, fedővel letakarva 25 perc alatt fő készre. Néha azért rákukkantok: ha túlságosan besűrűsödne, adok hozzá még 1 pohár vizet, ha pedig túl híg, leveszem a fedőt pár percre, hogy elpárologjon a felesleges folyadék.

Készen is vagyuk: a forró főzeléket az asztalra teszem egy vekni finom kenyérrel vagy tiszta, natúr, tengeri sóval ízesített rizzsel

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viktorakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr8915544024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása