Forrás: https://noraszkitchen.cafeblog.hu/2015/01/10/nagyon-egeszseges-turogomboc/
(kicsit átalakítottam)
Hozzávalók:
250g túró
1 tojás
1 csipet só
100g finomszemű zabpehely
1 evőkanál dia wellness 1:4 cukorhelyetttesítő
1 evőkanál kókuszzsír
50g teljeskiőrlésű zsemlemorzsa
(1 teáskanál dia wellness 1:4 cukorhelyetttesítő) opcionális
25-30 ml víz
1 kis pohár tejföl
1 teáskanál dia wellness 1:4 cukorhelyetttesítő
Elkészítés:
A túrót, tojást, sót, és az 1 ek. édesítőt összekeverem, majd legalább fél órára hűtőbe teszem, hogy a zabpehely megpuhuljon.
Addig meg lehet csinálni a prézlit: a zsemlemorzsát megpirítom a kókuszzsíron (vagy étolajon), majd hozzáöntöm a vizet, hogy megpuhuljon. amikor aranybarna és puha, leveszem a tűzről, édesítem (bár ez lehet opcionális és félreteszem.
Felteszek 1 -1,5 liter vizet főni. Amikor forr, vizes tenyérrel gombócokat formázok a túrós keverékből (én olyan 4-6 cm átmérőjűeket csináltam) és a vízben megfőzöm. Kb 8 perc alatt megfő, és feljön a víz tetejére.
Beleforgatom a morzsába és édesített tejföllel (vagy joghurttal) vagy gyümölccsel tálalom.
Nekem ebből 12 db közepes méretű gombóc jött ki, ami elég volt ebédre meg egy uzsonnára