Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
Remek mártogatós vagy kenyérrekenős étel.
Hozzávalók:
2.5 dl aprószemű barna lencse
2 dl dió
1 nagy fej vöröshagyma
1 evőkanál olaj (napraforgó vagy szőlőmag)
4-6 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyem apróra vágva
1 teáskanál majoranna
1 db babérlevél
só, bors, citromlé ízlés szerint
Elkészítés:
A lencsét megmosom és egy éjszakára beáztatom. Majd puhára főzöm sós vízben a babérlevéllel. leszűröm, de a főzővizet elteszem. Ezzel lehet majd hígítani a krémet, ha túl sűrá lesz. 180 fokra előmelelgített sütőben pár perrc alatt megpirítom a diót. Egy tepsiben szellősen elterítem, megforgatom, hogy minden ldala megpiroljon, de ne égjen meg. Ha megpirult, hagyom hálni.
A vöröshagymát felvágom és olajon megpárolom, majd hozzáreszelem a fokhagymát (az is jó, ha apróra vágom), és pirítom 1-2 percig. A hagymát, diót, majorannát, petrezselymet a lencséhez öntöm, adok hozzá 1-2 evőkanál főzővizet, kevés citromlevet (1 evőkanál), és botmixerrel pépesítem. Sózom-borsozom, és keverek még hozzá a vízből ha túl sűr vagy száraz.
Remekül meg lehet enni (teljes kiőrlésű) pirítósra kenve, vagy mártogatni szárzellerrel, répával, paprikával, csíkokra vágott karalábéval.