Hozzávalók:
25-30 dkg háztartási keksz
3-4 cl rum, vagy aroma
2 dl tej
1 nagy pohár joghurt
1 kis pohár kefir
10-12 dkg cukor
1 csg vaníliáscukor
1,5 csg zselatin
4 dl habtejszín
gyümölcs: 1 doboz hámozott felezett őszibarack, vagy 60-80 dkg eper, vagy málna, ízlés szerint.
Extrák a díszítéshez:
5 dkg étcsokoládé, vagy tortabevonó
2-evőkanál olaj, vagy 2 dkg vaj
5 dl tej
3 evőkanál cukor
1 csg vaníliás pudingpor
Elkészítés:
Egy 26 cm átmérőjű tortaforma (vagy ezzel kb megegyező alapterületű egyenes falú, legalább 6-8 cm magas edény) aljára leterítünk két sor háztartási kekszet. Lassan meglocsoljuk a 2 dl tejben elkevert rummal vagy aromával, hogy a keksz beigya.
Egy lábasban a joghurtot, kefirt, cukrot, vaníliáscukrot, zselatint elkeverjük, és kis lángon állandó keverés mellett addig langyosítjuk, hogy a cukor feloldódjon. Ha ez megtörtént, levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni.
A tortaformába belekockázzuk a barackot, vagy a megmosott-kicsumázott epret, vagy a málnát, vagy a gyümölcsöt, amit éppen találunk. A tortakarikát körberakhatjuk félbevágott eperszemekkel, akkor még szebb lesz. Ha van otthon étcsokoládénk, vagy tortabevonónk, néhány szem kisméretű epret (egészben) olvasztott csokiba márthatunk, és ha kihűét és megdermedt, szintén mehet a tortaformába.
A tejszínből kemény habot verünk,
majd beleforgatjuk az időközben kihűlt joghurtos masszát. Óvatosan összekeverjük, majd beleöntjük a tortaformába. Hűtőbe tesszük, és pár órát (min 4-5, de egy éjszaka az igazi) hagyjuk kötni (meg, nem zoknit).
Ha keményre dermedt, vizes késsel óvatosan elválasztjuk a tortaforma oldalától, amit aztán le is lehet venni. A tetejét gyömölccsel díszítjük, és kész is az ízletes, hideg édesség.
Ha a gyümölcsök savanykásak, és ezt szeretnénk kissé ellensúlyozni, tehetünk a torta tetejére vaníliapudingot: fél liter tejből, 3-4 evőkanál cukorból, és egy zacskó vaníliapudingból pudingot főzünk. Hagyjuk valamennyit hűlni, hogy ne legyen forró, de még ne is dermedjen meg. A pudingot csak akkor főzzük, ha a torta megdermedt, mert ha a még folyós masszára öntjük, összekeveredik, és csúnya lesz.
Ha a puding langyos, terítsük szét a torta tetején. Díszíthetjük gyümölccsel, és/vagy olvasztott csokiból rajzolt mintákkal.
Csokoládé olvasztása: 5 dkg ikeás étcsoki + 1,5-2 dkg vaj (megy a gőz fölé olvadni)
Olvasztott csokiba mártott eperszemek
Katicabogaras torta