HTML

Viktor a konyhában - receptek tőlem, nektek

Kedvenc étel(többnyire sütemény)receptjeimet fogom publikálni itt, megjegyzésekkel, fotókkal, mindenki legnagyobb örömére.

Friss topikok

Ogre - hamis marcipángolyó

2010.01.08. 12:00 Viktor-a-konyhában

Hozzávalók:
25 dkg margarin
2,5 dl tej
40 dkg búzadara
40 dkg darált háztartási keksz
35-40 dkg porcukor
1 üveg manudalaroma (szerintem a színtelen dr.Oetker kiválóan megteszi, a zöldtől túl zöldes lesz, és az szerintem ijesztő)

a mázhoz:
3 evőkanál porcukor
3 evőkanál víz
3 evőkanál kakaópor
4 dkg vaj

 

Elkészítés:
A tejet lábasba öntjük (szerintem az a legjobb, ha akkorába, hogy utána az összes hozzávaló beleférjen, mondjuk egy kétliteresbe), beladaraboljuk a margarint, és lassú tűzön addig melegítjük (és kavargatjuk), amíg a margarin fel nem olvad, majd beleöntjük a grízt, elkavarjuk, és azonnal levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni.

Ha kihűlt, beledolgozzuk a mandulaaromát, a kekszet, majd a porcukrot. Szerintem 35 dkg elég, de lehet beletenni 40 dkg-ot is.

Ha megkóstoljuk a masszát, elég erőteljesen érződni fog rajta a nyers gríz íze. Ettől nem szabad megijedni. Az ogre egy, de inkább két nap alatt érik össze, ezzel számolni is kell az elkészítésekor. Nem egy azonnal fogyasztható sütemény.

A masszát pihentessük 2 óra hosszat, majd formáljunk belőle kis golyókat. Mérettől függően 80-120 db-ot kapunk.

A máz a következőképpen készül: egy kis lábasban összekeverjük a vizet, cukrot, kakaóport, lassú tűzön melegítjük, és állandóan kavargatjuk, mert hamar odakap. Ha megmelegedett, beleolvasztjuk a vajat, és jól összekeverjük.

Tulajdonképpen kész is. Várjuk, amíg langyosra hűl, majd megmártogatjuk benne a golyókat, és tálcára tesszük.

Ha készen vagyunk, tegyük egy-két napra a hűtőbe.


 

1 komment

Címkék: édes nemsütőben

A bejegyzés trackback címe:

https://viktorakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr261629536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

coco 2010.01.11. 22:54:24

én nem raknék rá csokit :)
xxx
süti beállítások módosítása