Hozzávalók:
25 dkg margarin
2,5 dl tej
40 dkg búzadara
40 dkg darált háztartási keksz
35-40 dkg porcukor
1 üveg manudalaroma (szerintem a színtelen dr.Oetker kiválóan megteszi, a zöldtől túl zöldes lesz, és az szerintem ijesztő)
a mázhoz:
3 evőkanál porcukor
3 evőkanál víz
3 evőkanál kakaópor
4 dkg vaj
Elkészítés:
A tejet lábasba öntjük (szerintem az a legjobb, ha akkorába, hogy utána az összes hozzávaló beleférjen, mondjuk egy kétliteresbe), beladaraboljuk a margarint, és lassú tűzön addig melegítjük (és kavargatjuk), amíg a margarin fel nem olvad, majd beleöntjük a grízt, elkavarjuk, és azonnal levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni.
Ha kihűlt, beledolgozzuk a mandulaaromát, a kekszet, majd a porcukrot. Szerintem 35 dkg elég, de lehet beletenni 40 dkg-ot is.
Ha megkóstoljuk a masszát, elég erőteljesen érződni fog rajta a nyers gríz íze. Ettől nem szabad megijedni. Az ogre egy, de inkább két nap alatt érik össze, ezzel számolni is kell az elkészítésekor. Nem egy azonnal fogyasztható sütemény.
A masszát pihentessük 2 óra hosszat, majd formáljunk belőle kis golyókat. Mérettől függően 80-120 db-ot kapunk.
A máz a következőképpen készül: egy kis lábasban összekeverjük a vizet, cukrot, kakaóport, lassú tűzön melegítjük, és állandóan kavargatjuk, mert hamar odakap. Ha megmelegedett, beleolvasztjuk a vajat, és jól összekeverjük.
Tulajdonképpen kész is. Várjuk, amíg langyosra hűl, majd megmártogatjuk benne a golyókat, és tálcára tesszük.
Ha készen vagyunk, tegyük egy-két napra a hűtőbe.