Hozzávalók:
25 dkg dió
23 dkg cukor
1 csg vaníliás cukor
1 dkg vaj
0,5 dkg víz
1 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
Mossunk kezet.
Daráljuk meg a diót.
A cukrot és a vaníliás cukrot a vízzel jól keverjük össze egy lábasban és kis lángon melegítsük. Ha felforrt, először adjuk hozzá a vajat és addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad. Végül adjuk hozzá a diót, jól keverjük össze.
Vegyük le a tűztől, és sütőpapíron, vagy alufóliából készített tálcában formázzunk belőle 2 cm magas téglát. A fenti adagból nekem egy 10x20 cm-es, 2 cm magas téglát sikerült. Hagyjuk hűlni, berakhatjuk a hűtőbe is.
A csokoládét törjük össze. A tejszínt öntsük lábasba, kis lángon melegítsük. Ha felforr, keverjük hozzá a csokoládét, és jól keverjük össze, hogy homogén masszát kapjunk. Közben le is vehetjük a tűzről. Ha kicsit már sűrűsödik, kanalazzuk rá a diótéglára, és tegyük be a hűtőbe. Kb. fél óra múlva tálalható. Tálalás előtt vágjuk fel kb 2x2 cm-es kockákra.
Az a cukros-diós alap túlzó édességét remekül ellensúlyozza az étcsokoládé keserűsége. az öntethez kevert tejszín pedig pihe-puha lágyásgot kölcsönöz neki (ojjé).