Hozzávalók:
4 nagyobb szem krumpli
7,5 dkg vaj
3 evőkanál olíva
só, bors
5 dkg zsemlemorzsa
5 dkg parmezán sajt, reszelve
Elkészítés:
Nem is igazán recept ez, hanem egy elkészítési mód. És nem hagyományos karácsonyi étel, de szerintem fel lehet vele dobni a karácsonyi menüt. Talán még nem késő.
Mossunk kezet.
Hámozzuk meg a krumplikat, aztán a hosszanti tengelyükre merőlegesen vagdaljuk be 2-4 mm-enként, a krumplikat ne karikázzuk fel teljesen ,csak úgy háromnegyedig vágjuk be. Ezt sokkal egyszerűbb megtenni, ha a krumpli mellé fektetünk a vágódeszkára pl egy fakanalat, és annak a nyeléig vágjuk be.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, a krumplikat mossuk meg és tegyük tepsibe(1).
A vajat olvasszuk meg, keverjük össze az olivával, és kanalazzuk rá a krumplikra(2). Sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint, majd szórjuk meg a zsemlemorzsával(3) meg a reszelt sajttal(4). Próbáljunk meg nem idegbajt kapni attól, hogy a reszelt sajt nagy része leesik a krumplikról.
Mérettől függően kb. 1 órát süssük, amíg a sajt a tetején szépen meg nem pirul és a krumpli kicsit ki nem nyílik. Azonnal tálalva, melegen fogyasztandó.