Hozzávalók:
3 db szikkadt zsemle
15 dkg darált hús
só, bors, pirospaprika
2 tojás
1 dl tej
esetleg 1 teáskanál vaj
vagy egy evőkanálnyi apró kockára vágott szalonna
egy teáskanálnyi apróra vágott petrezselyem
Elkészítés:
Ültem a konyhában, és a vasárnapi ebéden gondolkodtam. Amikoris megláttam a zsemléket, és arra gondoltam, hogy szendvicsnek már nem jók, melegszendvicsnek még esetleg, vagy pirítósnak (bár arra jobb a kenyér). Zsemlemorzsa és fasírtnak való szárított pékáru már annyi van itthon, hogy Dunát lehetne vele rekeszteni. Akkor bevillant, hogy meg lehet ezeket tölteni, mégpedig többféleképpen. Ott és akkor az alábbi változat született meg a fejemben:
A zsemlék tetejét levágom, belüket kivájom, tálba teszem. meglocsolom a deci tejjel. Közben teszek fel sós vizet egy kis lábasban, és megfőzök benne egy tojást. A zsemlék belét összenyomkodom a tejjel, majd hozzáadom a húst, jól megsózom, ízlés szerint borsozom-paprikázom. Belemegy még egy nyers tojás. Ha a hús száraz (mint az a darált marha, amit én használtam), akkor mehet bele egy kis szalonnakocka, vagy egy teáskanál vaj. Ezeket jól összekeverem. Ha a tojás megfőtt, apró kockákra darabolom, óvatosan beleforgatom a massszába, amit belekanalazok a kivájt zsemlékbe.
A tetejüket visszarakom, alufóliába csomagolom, és kb 1 óra hosszat sütöm közepesnél kicsit nagyobb lángon.
Azt hiszem, remek nyári kaja lesz egy pohár/korsó sörrel körítve.