Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
1 közepes fej apróra vágott vöröshagyma
1 evőkanál étolaj
2 evőkanál finomliszt
3 db közepes méretű krumpli
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 dl marha alaplé
1 evőkanál vaj
1 evőkanál apróra vágott vöröshagyma
1 evőkanál ecetes fűszerszósz(nagyon apró uborkadarabkoból, szendvicsbe való) vagy valamilyen csatni (chutney)*
10 dkg reszelt sajt
só, bors
Elkészítés:
Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, és az apróra vágott fej hagymát pirítsuk benne üvegesre. tegyük bele a darált húst, és folytonos kevergetés mellett süssük, amíg jól meg nem barnul. Öntsük le a fölösleges zsírt, majd keverjük bele a lisztet, és főzzük további egy percig. Aztán adjuk hozzá a paradicsompürét, a fűszerszószt és az erőlevest. Forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot és lassú tűzön főzzük még öt percig, majd tegyük félre.
A felkockázott krumplit sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, majd tegyük vissza egy kicsit a tűzre, hogy a maradék nedvesség is eltávozzon. Vigyázzunk, nehogy odaégjen. Vegyük le a tűzről és törjük össze a krumplit (az edényt ne). Adjuk hozzá a vajat, az evőkanál hagymát és a sajt felét. Keverjük addig, amíg lágy és krémes lesz. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
tegyük a darált húst egy tepsibe,
majd szedjük rá a krumplipürét, egyengessük el a húson, hogy befedje azt. Szórjuk meg a tetejét a maradék sajttal. 180 fokon kb 20 percig süssük, vagy amíg a sajt meg nem pirul.
* nos ami a fűszerszószt illeti, ez a bevásárláskor teljesen kiment a fejemből. És itt álltam este a konyhában egy szál csatni vagy szósz nélkül, megfürödve. Aztán gondoltam egyet, és elképzeltem, milyen lehet az uborkásc szendvicskrém: apró darabokra vágtam 3 db kisméretű csemegeuborkát, belekevertem 1-2 evőkanál tejfölbe, és hozzáadtam még egy negyed kávéskanál ételízesítőt.