HTML

Viktor a konyhában - receptek tőlem, nektek

Kedvenc étel(többnyire sütemény)receptjeimet fogom publikálni itt, megjegyzésekkel, fotókkal, mindenki legnagyobb örömére.

Friss topikok

Pásztorpite - Shepherd's Pie - Húsos tepsiskrumpli

2009.11.20. 12:00 Viktor-a-konyhában

Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
1 közepes fej apróra vágott vöröshagyma
1 evőkanál étolaj
2 evőkanál finomliszt
3 db közepes méretű krumpli
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 dl marha alaplé
1 evőkanál vaj
1 evőkanál apróra vágott vöröshagyma
1 evőkanál ecetes fűszerszósz(nagyon apró uborkadarabkoból, szendvicsbe való) vagy valamilyen csatni (chutney)*
10 dkg reszelt sajt
só, bors
 

 

Elkészítés:
Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, és az apróra vágott fej hagymát pirítsuk benne üvegesre. tegyük bele a darált húst, és folytonos kevergetés mellett süssük, amíg jól meg nem barnul. Öntsük le a fölösleges zsírt, majd keverjük bele a lisztet, és főzzük további egy percig. Aztán adjuk hozzá a paradicsompürét, a fűszerszószt és az erőlevest. Forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot és lassú tűzön főzzük még öt percig, majd tegyük félre.

A felkockázott krumplit sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, majd tegyük vissza egy kicsit a tűzre, hogy a maradék nedvesség is eltávozzon. Vigyázzunk, nehogy odaégjen. Vegyük le a tűzről és törjük össze a krumplit (az edényt ne). Adjuk hozzá a vajat, az evőkanál hagymát és a sajt felét. Keverjük addig, amíg lágy és krémes lesz. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.

tegyük a darált húst egy tepsibe,

majd szedjük rá a krumplipürét, egyengessük el a húson, hogy befedje azt. Szórjuk meg a tetejét a maradék sajttal. 180 fokon kb 20 percig süssük, vagy amíg a sajt meg nem pirul.

 

* nos ami a fűszerszószt illeti, ez a bevásárláskor teljesen kiment a fejemből. És itt álltam este a konyhában egy szál csatni vagy szósz nélkül, megfürödve. Aztán gondoltam egyet, és elképzeltem, milyen lehet az uborkásc szendvicskrém: apró darabokra vágtam 3 db kisméretű csemegeuborkát, belekevertem 1-2 evőkanál tejfölbe, és hozzáadtam még egy negyed kávéskanál ételízesítőt.

5 komment

Címkék: hús sós sütőben új zélandi

A bejegyzés trackback címe:

https://viktorakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr351457455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.11.20. 14:53:02

Bele kell kotyogjak egy kicsit, ez nem shepherd's piem hanem cottage pie. A kettő közötti fő különbség, amitől más az elnevezése, hogy a shepherd's pie, mint ahogy a neve is mutatja, birkából vagy bárányból készül, a cottage pie pedig marhából.

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2009.11.20. 16:15:38

@lorien: logikusan hangzik, sőt, több helyen így írják az interneten, viszont a fenti kaja Sepherd's pie néven fut az Edmondsban, és marhahúst ír a hozzávalók közt.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.11.20. 17:52:09

@Viktor-a-konyhában:
Nem számít, tévednek. A shepherd's pie mindig birkából van. ;)

starfokker 2009.11.20. 21:30:25

ez valóban így van, ahogy lorien kolléga mondja. nézd meg, én így készítettem nagyon-nagyon rég;)

starfokker.blogspot.com/2008/04/cottage-pie.html

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2009.11.20. 22:01:09

@starfokker: ez a borsós nagyon jól néz ki, asszem hamarosan kipróbálom :)

lorien szavaiban egy percig sem kételkedtem.
süti beállítások módosítása