Hozzávalók:
20 dkg vaj, esetleg +1 dkg
3/4 bögre (12 dkg) porcukor
1 bögre (12,5 dkg) finomliszt
1 bögre (12,5 dkg) kukoricaliszt
1/2 teáskanál sütőpor
lekvár, vagy valami, amit töltelékként használhatunk
(1 bögre 250 ml)
Elkészítés:
A notebook oldalán található hűtőrácsokon kiáramló meleg levegőn megpuhított vajat
habosra keverjük a porcukorral.
A liszteket és a sütőport összekeverjük, majd beledolgozzuk a vajas cukorba. Én tettem bele egy csipet sót is, ártani nem árt. A hozzávalókat jól összedolgozva meglehetősen morzsálódó tésztát kapunk. Tettem bele még egy deka vajat, hátha jobb lesz (nem lett).
A recept szerint a tésztából nagy üveggolyó méretű gombócokat formázunk, és azokat belisztezett, vagy sütőpapírral letakart tepsire tesszük. A golyók átmérője legyen olyan 2-2,5 cm. Körülbelül. A tészta jellege miatt elég nehéz a gombócokat előállítani,vegyünk ki egy gombócméretű adagot, és gyurmázzuk egy kicsit, melengessük a tenyerünkkel. Ettől kicsit lágyabb, alakíthatóbb lesz. Óvatosan formázzuk golyóvá, tegyük a tepsire, és belisztezett villával nyomjuk össze kissé. A golyók között hagyjunk helyet, mert a kekszek kb a kétszeresükre dagadnak majd sütés közben. (Én nem hagytam eleget)
180 fokon 20 percig sütjük, vagy ameddig megsül. Szerintem hamarabb kész lesz, ne égessük meg a kekszeket, csak legyen egy kis színük. Az aljukat figyeljük.
Ha kész van, vegyük ki a sütőből, és a tepsiben hagyjuk hűlni.
Azután lekvár (Márta néni 2006-os eperlekvárja kiválóan alkalmas e célra), vagy valami más segítségével ragasszuk össze a kekszeket kettesével, az aljuknál. Finom, omlós kekszet kapunk, 16 darabot. Psmith is szívesen ropogtatná délutáni teája mellé, ha járt volna Új-Zélandon. De csak Amerikában járt.