Hozzávalók:
80 dkg liszt
80 dkg darált bárány- vagy pulyakahús
75 dkg túró
1 evőkanál ételízesítő
2 tojás
2 tojássárgája
1/4 kávéskanál szárított oregano
3-4 evőkanál szezámmag
5+2+3 evőkanál olaj, plusz valamennyi a tepsi kikenéséhez
1,5 dl tej
1 kávéskanál cukor
40 g élesztő
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A meglangyosított tejben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A liszthez hozzáadunk 2 tojást, 5 evőkanál olajat, és 2 dl langyos vízben feloldott ételízesítőt, végül az élesztőt. Tésztát gyúrunk belőle, majd letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük.
A túrót áttörjük, megsózzuk.
A húst 2 evőkanál olajban fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk az oreganot, sóval, borssal ízesítjük, levét elfőzzük, hagyjuk hűlni.
Egy 30x40-es tepsit vékonyan kinekünk olajjal (nekem nem volt 30x40-es tepsim, a közepes méretű ikeásban sütöttem meg a pitét két részletben).
A tésztát kettévesszük, a két felet külön-külön tepsiméretűre kinyújtjuk. Az egyik tésztalapot behelyezzük a tespi aljára.
Ráterítjük a darált húst (azért tűnik ilyen kevésnek, mert csak 70 deka húsom volt itthon 80 helyett, és az általám használt tepsi kicsit nagyobb, mint kellene, csak nem méreteztem át a mennyiségeket).
A húsra ráterítjük a túrót, és meglocsoljuk 3 evőkanál olajjal.
A túrót befedjük a második tésztalappal. A széleket jól lenyomkodjuk.
Villával megszurkáljuk, tojássárgával megkenjük,
szezámmaggal megszórjuk.
200 fokra előmelegített sütőben középen kb. 1 óra hosszat sütjük (tűpróbáig). A pite teteje hamar megbarnul, és ropogós lesz.
Ha megsült, kicsit hűlni hagyjuk, majd 8x8-as kockákra vágva tálaljuk.