Hozzávalók:
25 dkg vaj
1 csg vaníliás cukor
1 csipet só
16 dkg cukor
5 db tojás
30 dkg liszt
2 csg sütőpor
20 dkg darált mandula
3 dl sűrített tej
2 evőkanál neszkávé
1 evőkanál kakaópor
10 dkg ét tortabevonó
7 dkg fehér csokoládé
2,5 dl tejszín
1 csg habfixáló
kávészemek a díszítéshez
kakaópor a díszítéshez
margarin és liszt a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A puha vajat a vaníliás cukorral és 15 dkg kristálycukorral krémesre keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a darált mandulát. A sűrített tejből egy csészébe teszünk 3-4 evőkanálnyit, elkeverjük benne a neszkávét és a kakaóport. A többi tejet a tésztába keverjük. Ha nem kapunk dobozos, önthető sűrűségű tejet, használhatunk tubusosat is, 2 db 175 grammos tubust egy nagy bögrébe nyomunk, és felhígítjuk 3 dl-re vízzel, majd jól összekeverjük.
Egy 26 cm-es tortaformát kikenünk margarinnal és liszttel. A tészta felét belelapátoljuk és elegyengetjük. A maradék tésztába belekeverjük a kávéval és kakaóval elkevert tejet. ha jól eldolgoztuk, ezt a kakaós tésztát is a tortaformába öntjük, és villával márványosra keverjük. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 1 órát sütjük. A tészta átsülését tűpróbával ellenőrizzük. Sütés közben a tészta közepe vélhetően fel fog emelkedni, és úgy is marad.
Amíg a tészta a sütőben sül, rengeteg időnk van. Fejthetünk keresztrejtvényt, borsót, babot, vagy elkészíthetjük a díszítés egy részét az alábbiak szerint: a 10 dkg bevonót és a fehér csokit felolvasztjuk (értelemszerűen külön edényben). A bevonó felét sütőpapírral vagy alufóliával bevont lapra simítjuk, a tetejére csurgatjuk csíkokban a fehér csokit, hurkapálcikával foltosra keverjük, és a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Ha a tészta megsült, tegyük rácsra, és hagyjuk hűlni. Mivel vastag, nehezen hűl, szerintem adjunk neki fél órát. A maradék tortabavonót olvasszuk meg újra, és kenjük be vele a torta oldalát.
A tejszínt kemény habbá verjük, tegyük bele a megmaradt 1 dkg cukrot és a habfixálót, majd halmozzuk a torta tetejére. Esetleg használhatunk növényi tejszínt is, nagyon hamar nagyon kemény, és tartós habot lehet belőle verni. Értelemszerűen kicsit más íze lesz, mint a tejszínnek.
A hűtőből kivett kétféle színű csokoládélapot törjük nagy, szabálytalan darabokra, és szurkáljuk a habba. Kávészemekkel, és szitált kakaóporral díszítsük ízletes tortánkat.