Hozzávalók:
35 dkg rétesliszt
25 dkg margarin
2 kávéskanál só
1 pohár tejföl (175 g)
A tetejére:
1 tojás
kb 10 dkg reszelt sajt (lehet fele-fele trappista, és valamilyen füstölt, pl. Anikó)
magvak, amikkel megszórjuk: egész mák, köles, len, kömény, szezám, durvára tört pisztácia, mogyoró, tökmag
Elkészítés:
A tészta alkotóelemeit (rétesliszt, só, tejföl, margarin) alaposan összegyúrjuk, cipót formázunk belőle, és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. Másnap reggel jó korán felkelünk, rövid reggeli torna és kávé elfogyasztása után pihentetés nélkül háromszor hajtogatjuk, végül gáztepsi méretűre nyújtjuk, és bele is tesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, de izibe.
Egész tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk (módjával, mert ha túl sok a sajt, összeragadnak a bélyegek, és a Posta nem veszi át), magokkal meghintjük, derelyevágóval felkockázzuk. A magokat remekül durvára lehet törni félbehajtott konyharuhában, húsklopfolóval.
Előmelegített sütőben piros-ropogósra sütjük. A sütés során a bélyegek kissé felemelkednek, és összehúzódnak.