HTML

Viktor a konyhában - receptek tőlem, nektek

Kedvenc étel(többnyire sütemény)receptjeimet fogom publikálni itt, megjegyzésekkel, fotókkal, mindenki legnagyobb örömére.

Friss topikok

Zserbó

2020.03.25. 22:34 Viktor-a-konyhában

Hozzávalók:

Tésztához:
12 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
11 dkg fehér tönkölybúzaliszt
11 dkg durumliszt
20 dkg vaj
1.5 dkg Dia Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
késhegynyi sütőpor
1 dkg élesztőnek megfelelő instant élesztőpor (vagy 1 dkg friss élesztp amit felfuttatunk kis cukros tejben)
1 tojás
0,8-1 dl tej

 

Töltelékhez (1. változat):
3 dkg Dia Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
20 dkg darált dió
1/2 csomag bourbon vaníliás cukor (6g) vagy vaníliás cukorhelyettesítő (így csináld meg: https://salatagyar.hu/vanilias-cukor-helyett/)
20 dkg pikáns lekvár (én eritrittel és xylittel édesített srágabaracklekvárt vettem, aminek 100g-jában csak 7,85g cukor van)

Töltelékhez (2. változat): 
30 dkg pikáns lekvár
50 dkg túró (nem rögös)
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzadara
1.5 evőkanál Dia Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
1 tojás
1 marék mazsola
1 csg vaníliás cukor, vagy helyettesítő (elkészítést lásd fentebb)

Csokimázhoz:
10 dkg csokoládé (én 5 dkg sima étcsokit és 5 dkg 70-85%-os étcsokit használtam)
8 dkg vaj 
3-4 csepp étolaj

 

Elkészítés:

A diót összekeverjük az édesítőkkel. A lisztben a vajat szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi belevalót, rugalmas tésztát gyúrunk. Rövid, 10 percnyi pihentetés után három részre osztjuk majd közepes nagyságú (nekem ez a kb 22x35-ös ikeás üveg tepsi) tepsibe nyújtuk az elsőt. Megkenjük a lekvár felével, meghintjük a diós keverék felével majd ugyanígy járunk a második lappal is. A fedőlapot kinyújtuk, befedjük a süteményt majd egy órát kelesztjük konyhai hőmérsékleten. Villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben és 180 fokos előmelegített sütőben (sima alsó-felsőn) 30-35 percig sütjük, amíg a teteje enyhén megpirul.

Töltés a 2. változat esetén: az 1. lapot megkenjük a baracklekvárral, a 2. lapot a többi hozzávaló keverékével.

Elkészítjük a csokimázat: A vajat egy edénybe tesszük és alacsony lángon hagyjuk felforrni. Ha felforrt, levesszük a tűzről és bedobjuk a csokikockákat. Homogén masszává keverjük, majd hozzáadjuk a 3-4 csepp olajat - ettől lesz fényes. 

 

És amikor a sütemény langyosra hűl, bevonjuk. Éjszakára hagyjuk egyben, hogy a tésztalapoknak legyen ideje megpuhulni. Sokáig elálló sütemény, ha nem esszük meg előbb. Nálunk karácsonykor négy tepsi fogyott.

 

Köszönöm, Eszter!

 

 

Ebben összesen van kb 70g (16 a lekvárban, 6 a vaníliás cukor, és mondjuk 48 a csokimázban) cukor a teljes 1200g körüli süteményben, + a fehérliszt tartalom. 100g-ra kb 5,8g cukor jön ki, ami szerintem elfogadható, feltéve, hogy nem zabáljuk fel egyszerre az egész tepsi süteményt, hanem mértéktartóan fogyasztunk.

Szólj hozzá!

Címkék: dió édesség sütőben IR inzulinrezisztens

A bejegyzés trackback címe:

https://viktorakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr8315544022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása