Hozzávalók:
23 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
1 db tojás
1 kávéskanál sütőpor
38 dkg liszt
1-2 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál színtelen mandulaaroma
1 csipet só
10 dkg egész fehér mandula (pucolt, nem sós)
lekvár, vagy cukoríró, vagy csokimáz
Elkészítés:
A liszthez hozzákeverjük a sütőport és a sót. A vajjal elkeverjük a tojást, cukrot, mandulaaromát és a vaníliát. Végül a vajas és a lisztes keveréket egybedolgozzuk. A tésztából cipót gyúrunk, folpackba csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből vegyünk ki egy kis tésztát (pl a cipó 1/4-ét), és 1-2 kávéskanálnyi tésztából ujjnyi méretű kis hengereket készítsünk.Formázzuk őket ujj alakúra: a kis hengereket első és második harmaduknál kissé nyomjuk össze, valamint tompa élű késsel készítsünk rájuk kis redőket - mint amilyenek az ujjperceinknél vannak. Végül az ujj végére köröm gyanánt helyezzünk el egy szem mandulát.
Kivajazott-lisztezett, vagy sütőpapírral letakart tepsire téve 15-20 percig süssük közepesen meleg sütőben. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk kihűlni. Ezután egyessével szedjük le a körmöket, a helyükre nyomjunk egy kicsi lekvárt, vagy olvasztott csokoládét, esetleg cukorírót, majd nyomjuk vissza a mandulát. Ijesztő, de finom teasüteményt kapunk.