HTML

Viktor a konyhában - receptek tőlem, nektek

Kedvenc étel(többnyire sütemény)receptjeimet fogom publikálni itt, megjegyzésekkel, fotókkal, mindenki legnagyobb örömére.

Friss topikok

Jogászfalat

2009.09.25. 12:10 Viktor-a-konyhában

Hozzávalók:

A porhanyós tésztához (A változat):
25 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
késhegynyi szódabikarbóna

A kavarós tésztához (A változat):
5 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
késhegynyi szódabikarbóna
2 kiskanál kakaópor
1 dl tej
13 dkg liszt

A mázhoz:
1 tojás fehérje
10 dkg porcukor

A porhanyós tésztához (B változat):
25 dkg margarin
35 dkg liszt
1 tojás
1/2 csg sütőpor
1/2 citrom leve
10 dkg cukor

A kavarós tésztához (B változat):
az A változat mennyiségeinek a kétszerese
 

 

Elkészítés:
A porhanyós tészta "A" változat szerinti alkotóelemeit jól összegyúrjuk, a tészta háromnegyedét kis tepsibe nyújtjuk. A "kis" tepsi nálam egy 15x25 cm-es darabot jelentett, amit kikentem margarinnal, és mivel ilyen kicsi, nyújtás helyett akár nyomkodni is lehet.

Megkenjük pikáns lekvárral (erre pl. Márta néni 2008-as ribizlilekvárja kiválóan alkalmas),

 

majd összekeverjük a második tészta alkatrészeit:először a puha vajat eldolgozzuk a cukorral, tojással, tojássárgával, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, tejet és a lisztet. Ha ez megvan, ráöntjük a megkent tésztára.


A maradék egynegyed porhanyós tésztából ceruzavastagságú rudacskákat sodrunk, és egyenletes távolságra hosszában (vagy keresztben) rárakjuk a barna tésztára. Én kicsit be is nyomkodtam, az lenne a lényeg, hogy a rudak belesüllyedjenek a barna masszába, és amikor majd felvágjuk a sütit, pöttyös (babos) legyen a keresztmetszete.

Előmelegített sütőben, közepes lángon sütjük, már nem emlékszem, mennyit. Fél óra biztos volt. Közben megihatunk egy sört, és a tojásfehérjét jól kikavarjuk a porcukorral a mázhoz.

Ha a tészta megsült, a mázat még melegen rákenjük, és csak kihűlés után vágjuk fel.

A "B" változat a következőkben tér el az "A"-tól: először is, kicsit nagyobb tepsire (kb. 25x35-ös) van méretezve, másrészt a porhanyós tésztának kicsit mások az összetevői. A kavarós tészta csak annyiban különbözik az "A" változattól, hogy az ott megadott mennyiségek kétszeresét kell venni. Az elkészítés módja ugyanaz.

Valaki meg tudja mondani, miért hívják jogászfalatnak?


 

1 komment

Címkék: édes sütőben

A bejegyzés trackback címe:

https://viktorakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr161405810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Remo 2009.09.25. 13:16:41

Mert nehezen emészthető....:-)
süti beállítások módosítása