Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
10 dkg tejföl
1 evőkanál só
1 mokkáskanál cukor
2,5 dl langyos tej
1/2 kocka (25g) élesztő
A töltelékhez:
5-8 dkg kockára vágott sonka
5-8 dkg reszelt sajt
30-40 dkg mirelit mexikói köret (ízlés szerint más zöldköret)
1/4 fej hagyma apróra vágva
Sonka helyett lehet akár főtt csirkemájdarabkákat is, vagy bacont alkalmazni, vagy bármiylen más felvágottat, esetleg kis füstölt sajtot, fetát. Az édes változaton még gondolkodom.
Elkészítés:
A langyos tejet megcukrozom, és belemorzsolom az élesztőt. A lisztet elkeverem a sóval és tejföllel, majd hozzáadom a tejet.Némi gyúrás eredményeképpen remek tésztát kapok, amiből cipót formázok, és fél órára elteszem pihenni (letakarom egy tállal, esetleg egy konyharuhával is, hadd keljen). Közben egy serpenyőben felteszem párolódni a mirelit zöldséget, és a hagymát. Hozzáadok kb, 1 dl vizet, és pár percig fedő alatt kis lángon párolom, amíg fel nem enged, és a zöldség kissé nem puhul. Ezután leveszem a fedőt, hogy a víz elpárologjon.
Kb fél órányi pihentetés után a tésztát kb 1 cm vastagra nyújtom, és derelyevágóval kivágok belőle egy A4-es lapnál valamivel nagyobb téglalapot. A közepére felhalmozom a tölteléket kb 5 cm szélességben, és a lap rövidebb széleitől kb 5 cm-es távolságot hagyok.
Ezután az előző posztban látható képek alapján kísérletet teszek a hajtogatásra. Nem tudom, a néni mennyit gyakorolta fotózás előtt, nekem eddig három kísérletből csak nagyjából lett hasonló, mint amit ő csinált (de nem is ez a lényeg)
Őskrokodil nyersen:
tojásfehérjével megkenjük, és előmelegített sütőben közepes, vagy kissé erősebb lángon ropogósra sütjük.
Őskrokodil készen:
ha kivettük a sütőből, kenjük át hideg vízzel, hogy fényesebb legyen a bőre.