Hozzávalók:
1 egész tojás
4 dkg cukor
2 dl tej
2 evőkanál liszt
na meg a maradék tortabevonó
Elkészítés:
Történt egyszer, hogy Piroska fahéjkrémes piskótatortát főzött a Nagymamának és a Farkasnak. A tortabevonóból viszont maradt a bögrében amit már nem tudott a süteményre kenni.
Ahhoz túl kevés, hogy megérje eltenni egy ki tudja mikor bekövetkező alkalomra amikor megint csokibevonni kell, sokáig nem is akarta tárolni a bevonóba kevert vaj miatt, ahhoz viszont túl sok maradt, hogy csak úgy kidobja. Piroska jó leány, takarékos.
Elővesz egy tojást a hűtőből (nem pótlót), hozzáad 4 dkg cukrot (nem jegyre vásárolta, és ebben a receptben műlekvár sincs) és jól kikavarja.
A 4,5 dl-es fémbögrébe pedig beletölt 2 dl tejet felteszi a tűzre, is lángon melegíteni kezdi. Amikor a tej már majdnem felforrt (kavargatni kell elég sokat), leveszi a tűzről, a tej felét hozzáönti a tojáshoz, összekavarja, majd az egészet visszaönti a bögrébe.
A bögrét vissza lehet tenni a tűzre, de csak NAGYON kis lángon lehet melegíteni, vagy még inkább gőz fölött, hogy a tojás össze ne ránduljon. 10-12 főzés után belekever 2 evőkanál lisztet és elkeveri csomómentesre. Utána még 2-3 perc kavargatás után leveszi a tűzről és bögrébe vagy tálba tölti., amit opcionálisan kibélel (rumos) teába áztatott háztartási keksszel.
Egyébként fel lehetett volna dobni negyed vagy fél liter tejet és fél vagy egész zacskó Dr. Oetker pudingporból csokipudingot főzni (volt is otthon az almáriumban) de az túl lett volna, nem?
Képeket most nem rakok fel, mert csúnyák lettek.
(a képet az anyulontul.blog.hu ról loptam)