HTML

Viktor a konyhában - receptek tőlem, nektek

Kedvenc étel(többnyire sütemény)receptjeimet fogom publikálni itt, megjegyzésekkel, fotókkal, mindenki legnagyobb örömére.

Friss topikok

Alapszabályok.

2011.01.17. 13:05 Viktor-a-konyhában

Olyan mások - vagy általam kitalált gondolatok/tanácsok ezek, amiket minden alkalommal érdemes fejben tartani. A lista vélhetően időnként bővülni fog, ahogy eszembe jut valami, új tapasztalatokat szerzek, vagy látok-hallok valami okosat.

 

 

- Mindig mossunk kezet főzés előtt. És közben is, ahányszor nem tiszta edényt vagy evőeszközt fogtunk meg, mielőtt újra a készülő ételbe nyúlnánk. Akár mosogatószerrel, vagy valami kézkímélő szapannal. Najó, sokszor az is elég, ha egy erre a célra fentartott konyharuhában jól megtöröljük a kezünket.

- Minden ételbe tegyünk sót. Kihozza az ízeket. Egy csipet só nem árt, és az édességek sem lesznek tőle "sósak".

- Mielőtt nekilátnánk a főzésnek, gondosan olvassuk át a teljes receptet (főleg, ha valami új dologról van szó), hogy minden hozzávalónk van-e itthon, minden edényünk-eszközünk van-e, ami az elkészítés során kell, és - van-e elég időnk elkészíteni az adott ételt.

- Minden hozzávalóból legyen több otthon, mint amennyit a recept előír. Előfordulhat, hogy az egyik hozzávalóból véletlen többet mérünk ki, és aztán a többiből is arányosan pótolni kell. Vagy a gondosan kimért 50 dkg liszttel émg nem lesz jól gyúrható a tészta,  a tej a tojás, a vaj, vagy akármi miatt, és kell még hozzá 5-10 deka.

- A hűtőben tárolt alapanyagokat a főzés kezdete előtt fél-egy órával vegyük ki a hűtőből, hogy kissé felengedjenek (40 fokos melegben nyilván elég 5-10 perc, azt nyilván nem akarom, hogy pl a tej megsavanyodjon, vagy a hús megromoljon), kivéve, ha a recept kifejezetten hidegen való felhasználást ír elő.

- A habverő nagyon jó találmány. Lehet vele például habot verni. De ezen kívül igen jó hatékonysággal lehet összekeverni pl. sütemények száraz alkotóelemeit (lisztet cukorral sütőporral mittudoménmivel), vagy nagyon lágy tésztákat, vagy puja vajat cukorral, tojással. A kemény, gyúrható állapotú tésztákkal persze nem küzd meg, de arra ott a kezünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viktorakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr382590074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása