HTML

Viktor a konyhában - receptek tőlem, nektek

Kedvenc étel(többnyire sütemény)receptjeimet fogom publikálni itt, megjegyzésekkel, fotókkal, mindenki legnagyobb örömére.

Friss topikok

Kenyér

2013.07.12. 11:00 Viktor-a-konyhában

Hozzávalók:
400g kenyérliszt (BL-80-as)
240ml víz
4 evőkanál étolaj
2 teáskanál só
1 mokkáskanál cukor
10g élesztő

_P1010146.jpg

Elkészítés:

A lisztet átszitálom, hozzáadom a sót. A langyos víz felében feloldom a cukrot (én, ha olyanom van, teszek bele egy kiskanál lisztet is, hogy a kis gombáknak legyen elég ennivaló), és feloldom az élesztőt is. Kb. 10 perc elteltével, ha az élesztő felfutott, hozzáöntöm a liszthez a többi vízzel együtt, és gyúrni kezdem (ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bekapcsolom a robotot a dagasztóvillával lassú fokozatra), majd evőkanalanként hozzáadom az olajat. Addig gyúrom, amíg homogén, nem ragacsos tésztát nem kapok. Ekkor lekapcsolom a dagasztót, a villákat beáztatom, a tálat letakarom és egy órát kelni hagyom a tésztát.

Ha megkelt, bekapcsolom a sütőt, és előmelegítem 180-200 fokra, benne a jénaival, amiben sütni fogom. Közben a tésztát átgyúrom.

Ha a sütő megmelegedett, kiveszem az edényt, belerakom a tésztát. A tetejét megvágom, vízzel megkenem. Fél órát sütöm lefedve, majd 15-20 percet fedő nélkül, amíg szépen meg nem barnul.

_P1010147.jpg

Gyakorlatilag kisebb-nagyobb megszakításokkal évek óta kísérletezem a kenyérsütéssel, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Eddig. A fenti leírás egy recept ötvözése egy másik recepten kapott technológiával, az előmelegített edényt és a 30+45 perces sütési módot a dagasztás nélküli kenyér receptjéből tartottam meg. Sajnos nekem az a kenyér valamiért nem szokott sikerülni.

A mostani hozzávalókat pedig a kenyérliszt hátulján találtam, egyedül a késhegynyi aszkorbinsavat hagytam el (internetes oldalak szerint az a kelést segíti, ha nem jó minőségű a liszt, nekem erre nem volt szükségem).

Olcsó kenyérlisztet egy helyen tudok Budapesten, a XVIII. kerületi, Lőrinci piacon található Malomipari szaküzletben.

Szólj hozzá!

Címkék: kenyér sütőben

A bejegyzés trackback címe:

https://viktorakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr225387975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása