Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg vaj
4 evőkanál méz
5 evőkanál cukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 púpozott mokkáskanál szódabikarbóna
1 tojás
1 csipet só.
1 pohár tejföl
Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba szitálom, hozzáadom a csipet sót, szódabikarbónát, fahéjat, szegfűszeget. A vajat, cukrot és a mézet lassú tűzön vagy mikróban megolvasztom és jól összekeverem. Ha a vaj megolvadt, beleöntöm a lisztes keveréket tartalmazó tálba, és jól összegyúrom.
Ha a tészta nem akar összeállni, teszek bele egy csapott evőkanál tejfölt, és jól összegyúrom (ez ekkora tésztamennyiségnél legalább 5 perc, mire sikerül jól eldolgozni). Nekem legutóbb majdnem az egész doboz tejföl belement, mire a tészta olyan lett, amilyet akartam, persze ez változhat. Ha megvan a jól gyúrható, nem ragacsos tészta, egy órát hideg helyen pihentetem, magamnak pedig találok valami hasznos elfoglaltságot, például megnézek egy sorozatepizódot.
Ha eltelt az egy óra, előmelegítem a sütőt 180 fokra és egy tepsi aljára sütőpapírt teszek (vagy meglisztezem). A tésztát átgyúrom, hogy a kezem melegétől megpuhuljon, kinyújtom fél centi vastagra, és süteményformával kiszaggatom.
10-12 perc alatt megsül, és finom puha lesz.