Hozzávalók:
37 dkg liszt
22 dkg porcukor
3 tojás
2 csg vaníliás cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
6 csapott teáskanál sütőpor
30 dkg túró
1,5 dl étolaj
3 dl tejszín (főző is lehet)
kb. 80 dkg szilva
1 evőkanál cukor
1 mokkáskanál fahéj
Tetejére:
1,5 dl tejszín
1 nagyobb tojás
1 púpozott evőkanál porcukor
Mandulaszirom vagy tört mandula
Elkészítés:
Vajazzunk ki egy 25x35-ös tepsit. A szilvákat alaposan mossuk meg, vágjuk félbe és magozzuk ki.
A lisztet a sütőport, vaníliás cukrot, porcukrot, fahéjat összekeverjük, adunk hozzá egy csipet sót. Adjuk hozzá a tojásokat, az olajat, a tejszínt majd a túrót, és jól keverjük össze. Sűrűn folyó, inkább terülő tésztát kapunk.
Öntsük a kivajazott tepsibe. A tészta tetejére rakjuk a félbevágott szilvákat belsejükkel lefelé. Tenyérrel óvatosan kicsit bele is nyomhatjuk a tésztába. Az evőkanál cukrot keverjük össze a fahéjjal és hintsük a szilvákra.
Ha ez megvan, már mehet is a sütőbe, és 175 fokon süssük 20 percig.
Időközben keverjük össze a 1,5 deci tejszínt az evőkanál cukorral és a tojással. A 20 perc elteltével vegyük ki a tepsit a sütőből és kanalazzuk rá a tejszínes folyadékot a tetejére, Szórjuk meg a mandulával, majd toljuk vissza 35-40 percre.
Ha szépen megsült vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Várjunk türelmesen, amíg langyos lesz.
Utána éles késsel kockázzuk fel és lássunk neki.