HTML

Viktor a konyhában - receptek tőlem, nektek

Kedvenc étel(többnyire sütemény)receptjeimet fogom publikálni itt, megjegyzésekkel, fotókkal, mindenki legnagyobb örömére.

Friss topikok

Karéliai sajttorta (Rahkatorttu)

2011.01.28. 12:00 Viktor-a-konyhában

Hozzávalók:
a tésztához:
35 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor (1/2 zacskó)
2 evőkanál porcukor
15 dkg vaj
1 db tojás
további 2-3 dkg vaj a forma kikenéséhez

a krémhez:
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 tojás
1/2 csomag vaníliáscukor
25 dkg krémsajt (lehet natur boci, vagy mascarpone)
1 evőkanál citromlé
1 citrom héja reszelve

 

Elkészítés:

Mossunk kezet.


Készítsük el a tésztát az alábbiak szerint: keverjük össze a lisztet, cukrot és a sütőport. A vajat hidegen váguk apró darabokra és adjuk hozzá a lisztes keverékhez.

Adjuk hozzá a felvert tojást, és gyúrjunk tésztát az egészből.

Egy kb 23 cm átmérőjű egyenes falú tortaformát kenjünk ki vajjal és a tésztát egyengessük el az alján és az oldalán. A vajjal kikenést akár el is hagyhatjuk, a tésztában van elég ugyanis, ha megsült, szépen el fog válni a tortaformától. A benyomkodott tészta max 4-5 mm vastag legyen. A peremnél körbe a tetejét lenyomkodhatjuk kés lapjával vagy kanállal, hogy egyenletes legyen.

A krémhez a lágy vajat és a cukrot keverjük ki, adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük simára. Majd adjuk hozzá a vaníliáscukrot, a citrom levét és héját, meg a krémsajtot, és jól keverjük össze.

A krémet öntsük bele a tésztával kibélelt formába, és előmelegített sütőben 180 fokon kb 40 percig süssük. Hagyjuk a formában kihűlni. Amikor kivesszük a sütőből, a sajtkrém kissé ki fog púposodni, és hűlés közben összeesik. Ne ijedjünk meg, ez normális. Gyümülccsel dísztíve tálaljuk.

 

 

 


 

1 komment

Címkék: finn édes sajtos torta sütőben

A bejegyzés trackback címe:

https://viktorakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr972510551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.01.28. 17:38:25

nem vagyok nagy sajtos, de ez igen jól néz ki!

"Adjuk hozzá a felvert tojást"
helyett
"Adjuk hozzá a félvér tojást"
-t olvastam :)
süti beállítások módosítása