Hozzávalók:
a tésztához:
35 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor (1/2 zacskó)
2 evőkanál porcukor
15 dkg vaj
1 db tojás
további 2-3 dkg vaj a forma kikenéséhez
a krémhez:
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 tojás
1/2 csomag vaníliáscukor
25 dkg krémsajt (lehet natur boci, vagy mascarpone)
1 evőkanál citromlé
1 citrom héja reszelve
Elkészítés:
Mossunk kezet.
Készítsük el a tésztát az alábbiak szerint: keverjük össze a lisztet, cukrot és a sütőport. A vajat hidegen váguk apró darabokra és adjuk hozzá a lisztes keverékhez.
Adjuk hozzá a felvert tojást, és gyúrjunk tésztát az egészből.
Egy kb 23 cm átmérőjű egyenes falú tortaformát kenjünk ki vajjal és a tésztát egyengessük el az alján és az oldalán. A vajjal kikenést akár el is hagyhatjuk, a tésztában van elég ugyanis, ha megsült, szépen el fog válni a tortaformától. A benyomkodott tészta max 4-5 mm vastag legyen. A peremnél körbe a tetejét lenyomkodhatjuk kés lapjával vagy kanállal, hogy egyenletes legyen.
A krémhez a lágy vajat és a cukrot keverjük ki, adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük simára. Majd adjuk hozzá a vaníliáscukrot, a citrom levét és héját, meg a krémsajtot, és jól keverjük össze.
A krémet öntsük bele a tésztával kibélelt formába, és előmelegített sütőben 180 fokon kb 40 percig süssük. Hagyjuk a formában kihűlni. Amikor kivesszük a sütőből, a sajtkrém kissé ki fog púposodni, és hűlés közben összeesik. Ne ijedjünk meg, ez normális. Gyümülccsel dísztíve tálaljuk.