Hozzávalók:
20 dkg kukoricaliszt
2 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
3 dkg vaj
4 dkg porcukor (meg még egy kevés a szóráshoz)
2 evőkanál olaj
2 db tojás
sütésálló lekvár, 2-3 evőkanálnyi
Opcionálisan:
10 dkg tortabevonó/étcsokoládé
2 dkg vaj vagy 3-4 evőkanál olaj
Elkészítés:
Kezet mosunk.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a sóval.
A vajat meglangyosítjuk, akár fel is olvaszthatjuk, de ez nem biztos, hogy jó ötlet, és összedolgozzuk a tojással, olajjal, porcukorral.
Utána belekeverjük a lisztes keverékbe, és tésztát gyúrunk. ha nem akar összeállni, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet.Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra (vékonyabbra semmiképp), 7-10 cm átmérőjű köröket szaggassunk ki belőle, a körök egyik felébe tegyünk kis halmokat a (s)ütésálló lekvárból.
Majd hajtsuk rá a körök másik felét, és nyomkodjuk össze. Ha a tészta nagyon törékeny, akkor gyúrjuk még, hogy a kezünk melegétől kicsit lágyuljon, vagy esetleg próbálkozzunk hozzáadni még egy evőkanál vizet.175-180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsül.
Ha kivettük szórjuk meg porcukorral. Hideg tejjel fogyasztva ízletes sütemény. Annak, aki szereti a kukorocás ízeket, aki nem, annak kissé szokatlan lehet.
A mosolyokat porcukor mellett/helyett nyakonönthetjük olvasztott csokoládéval is.