HTML

Viktor a konyhában - receptek tőlem, nektek

Kedvenc étel(többnyire sütemény)receptjeimet fogom publikálni itt, megjegyzésekkel, fotókkal, mindenki legnagyobb örömére.

Friss topikok

Spenótos-túrós torta

2010.04.23. 12:00 Viktor-a-konyhában

Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg liszt
2 dkg élesztő
20 dkg vaj
1 dl tejföl
1 kávéskanál cukor

2 kis tojás sárgája

Töltelék:
50 dkg spenót
1 tojás
5 dkg reszelt sajt
25 dkg túró
1 kis fej hagyma
1 evőkanál olaj
pár szál petrezselyem
só, bors, őrölt szerecsendió

 

Elkészítés:
A tejfölt meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és pár percig hagyom futni. Közben a lisztbe elmorzsolom a vajat, egy tojássárgát, egy teáskanál sót, majd a tejfölös bögre után szaladok, és az élesztős tejfölt is belekeverem. Jól gyúrható tésztát készítek, és fél órára elteszem kelni.

Amíg a tészta megkel, lereszelem a sajtot, olajon megfonnyasztom a hagymát, a spenótot pedig öt percre forró vízbe teszem, majd lecsurgatom és apróra vágom. Lehet készíteni mirelit spenótból is (a legtöbb kapható fagyasztott spenót 450 grammos, az pont jó), ez esetben a kiengedett spenótot serpenyőben nagy lángon kell szikkasztani, mert elég sok víz van benne.

Amíg a spenót hűl, öszekeverem a túrót a tojással, a reszelt sajttal, hozzáadom a hagymát, majd a spenótot. Jól összekeverem, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem.

 

Fogok egy kb 20 cm átmérőjű tortaformát. A megkelt tésztát átgyúrom, majd kinyújtom 3-5 mm vastagra. Kivágok belőle egy kb. 20 cm átmérőjű kört, ez lesz az alja. A formát jól kikenem vajjal. Az aljára rakom a kivágott tésztakört. A maradék tésztát újra kinyújtom, és kivágok belőle öszszesen 4-5 cm x 63 cm-nyi csíkot, és kibélelem vele a tortaforma oldalát.

Az alját megszurkálom villával, belekanalazom a spenótos masszát, a maradék tésztából csíkokat vágok derelyevágóval, átlóasn keresztbefektetem a spenót tetején, majd körben ráhajtogatom a tészta peremét. A tésztát megkenem a maradék tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben 40-60 percet sütöm.

1 komment

Címkék: spenót torta túró sós sütőben

A bejegyzés trackback címe:

https://viktorakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr851936953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirama 2010.06.03. 15:00:08

Ez őrült jól néz ki! :-)
süti beállítások módosítása