Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg liszt
2 dkg élesztő
20 dkg vaj
1 dl tejföl
1 kávéskanál cukor
só
2 kis tojás sárgája
Töltelék:
50 dkg spenót
1 tojás
5 dkg reszelt sajt
25 dkg túró
1 kis fej hagyma
1 evőkanál olaj
pár szál petrezselyem
só, bors, őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A tejfölt meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és pár percig hagyom futni. Közben a lisztbe elmorzsolom a vajat, egy tojássárgát, egy teáskanál sót, majd a tejfölös bögre után szaladok, és az élesztős tejfölt is belekeverem. Jól gyúrható tésztát készítek, és fél órára elteszem kelni.
Amíg a tészta megkel, lereszelem a sajtot, olajon megfonnyasztom a hagymát, a spenótot pedig öt percre forró vízbe teszem, majd lecsurgatom és apróra vágom. Lehet készíteni mirelit spenótból is (a legtöbb kapható fagyasztott spenót 450 grammos, az pont jó), ez esetben a kiengedett spenótot serpenyőben nagy lángon kell szikkasztani, mert elég sok víz van benne.
Amíg a spenót hűl, öszekeverem a túrót a tojással, a reszelt sajttal, hozzáadom a hagymát, majd a spenótot. Jól összekeverem, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem.
Fogok egy kb 20 cm átmérőjű tortaformát. A megkelt tésztát átgyúrom, majd kinyújtom 3-5 mm vastagra. Kivágok belőle egy kb. 20 cm átmérőjű kört, ez lesz az alja. A formát jól kikenem vajjal. Az aljára rakom a kivágott tésztakört. A maradék tésztát újra kinyújtom, és kivágok belőle öszszesen 4-5 cm x 63 cm-nyi csíkot, és kibélelem vele a tortaforma oldalát.
Az alját megszurkálom villával, belekanalazom a spenótos masszát, a maradék tésztából csíkokat vágok derelyevágóval, átlóasn keresztbefektetem a spenót tetején, majd körben ráhajtogatom a tészta peremét. A tésztát megkenem a maradék tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben 40-60 percet sütöm.