HTML

Viktor a konyhában - receptek tőlem, nektek

Kedvenc étel(többnyire sütemény)receptjeimet fogom publikálni itt, megjegyzésekkel, fotókkal, mindenki legnagyobb örömére.

Friss topikok

Kókuszkrémes piskótatorta

2010.03.05. 12:00 Viktor-a-konyhában

Hozzávalók:
12 db tojás
7 evőkanál cukor
10 dkg cukor
7 púpozott evőkanál rétesliszt
2 evőkanál finomliszt
0,5 liter tej
1 teáskanál szódabikarbóna
4 dkg kókuszreszelék
30 dkg ét tortabevonó
5 dkg fehércsokoládé
1 dkg vaj
1 csipet só
 

 

 

Elkészítés:
1. Kezet mosunk.
2. Megnézzük a horváthilonában, hogy kell piskótát sütni. Megnézzük a malackarajon, hogy kell angolkrémet csinálni.
3. Előkészítjük a hozzávalókat a piskótához: szétválasztunk 7 tojást, a sárgájákat egy kis edénybe, a fehérjéket habüstbe, vagy nagy tálba; a 7 evőkanál réteslisztet elkeverjük a csipet sóval és a szódabikarbónával egy másik kis edényben. Egy harmadikba kimérjük a 7 evőkanál cukrot. Esetleg mindegyikbe teszünk egy kanalat. Ez azért jó, hogy ne akkor keljen elkezdeni adagolni és méregetni, amikor már felvertük a tojáshabot, hanem legyen minden előkészítve, azonnal hozzáadható.


4. A sütőt középhőmérsékletűre (olyan 170 fok körül) melegítjük, egy kb 25x35-ös tepsi alját kibéleljük sütőpapírral.
5. a fehérjékből kemény habot verünk. A tojáshab akkor kemény, ha a fejrefordított tálból nem esik ki, vagy csak lassan csúszik. Ezt azért óvatosan próbáljuk ki, nehogy a cipőnkön landoljon.
6. A habot tovább verjük (ez egy ilyen verős sütemény, agglegények előnyben), közben kanalanként hozzáadjuk a cukrot. Ettől a hab keményebb, és fényesebb lesz.
7. A habot tovább verjük (én szóltam), és egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat.
8. Egy fakanállal óvatosan, hogy a habot ne törjük össze, beleforgatjuk a réteslisztet. A masszát a tespsibe simítjuk, és egyenletes hőmérsékleten, 30-45 perc alatt megsütjük. Az ajtót nem nyitogatjuk, mert akkor összeesik a piskóta, és kezdhetjük elölről. Akkor jó, ha a teteje aranybarna, és ha az ujjunkkal finoman megnyomjuk, visszaugrik. Ha nagyon hamar elkezdene barnulni, kicsit vegyük lejjebb a gázt, 10-15 perc után már kinyithatjuk a sütőt, és takarjuk be a piskótát sütőpapírral, hogy a teteje ne égjen meg.

Ha kész, hagyjuk egy kicsit a tepsiben hűlni, majd borítsuk ki belőle, és húzzuk le az aljáról a sütőpapírt. A piskótát meg lehet hagyni tégla alakúnak is, csak vágjuk vékonyan körbe, én viszont egy nagy $ alakot terveztem, amit a következőképpen sikerült elkészíteni:

A tepsi nagyjából A4-es papír méretű (najó, kicsit nagyobb), kerestem egy szimpatikus, kellően vastag betűtípust (USA Black), kinyomtattam 1 db 900-as betűméretű $ jelet, amit úgy nagyítottam, hogy gyakorlatilag csak az S férjen rá a papírra, az alján és tetején kilógó vonalak ne. Ezzel elértem a lehető legnagyobb méretet. A kinyomtatott betűt kivágtam papírból, ráfektettem a piskótára, és éles-hegyes késsel a dollárjelet kivágtam a tésztából. A körbevágott darabokat félretettem, ugyanis az alul-felül levő két vonalkát azokból formáztam meg.

 

 

Ezután vízszintesen is kettévágtam a piskótát, óvatosan, a tenyeremet ráfektetve.

 

Ezután jöhet a töltelék:

A fél liter tejet feltesszük egy lábasban főni, esetleg adunk hozzá egy kávéskanál vaníliás cukrot. Az 5 tojást szétválasztjuk, a fehérjéket eltesszük máskorra, a sárgáját 10 dkg cukorral habosra-fehérre keverjük. Ha a tej felforrt, levesszük a tázről, és 2-3 percet hűlni hagyjuk. Igazából az a legjobb, ha a további főzési műveleteket nagyon kis lángon, vagy méginkább gőz fölött végezzük. Ha a tej túl forró (82 fok fölé megy a hőmérséklete), a tojássárgája kicsapódik, és kezdhetjük elölről.  A tej felét hozzáöntjük a tojássárgához, elkeverjük, majd az egészet vissza a lábasba, a többi tejhez. Visszatesszük a tűzre (a fenti paraméterek figyelembevételével), és állandó keverés mellett 10-12 percig főzzük, hogy kicsit sűrűsödjön. Végül hozzáadjuk a 2 evőkanál lisztet és a 4 dkg kókuszreszeléket, és még 3-4 percig főzzük. Ettől jól be fog sűrűsödni, kenhető lesz. Levesszük a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni.

 

Ha a krém kihűlt, megkezdhetjük az utolsó fázist: töltés-bevonás-díszítés. A piskóta alját tegyük tortalapra, tegyünk alá sütőpapírt is (amit a díszítés után majd eltávolítunk), vagy tegyük tálcára, amint tálalni fogjuk. A krémet lapos késsel vastagon kenjük a tortára. az oldalt lelógó cseppeket szedjük fel. Végül óvatosan, nem nyomva tegyük rá a tetejét. A késsel simítsuk el oldalt mindenhol a krémet, ahol kilóg, nyomjuk be, vagy kaparjuk le, ahol nincs elég krém a két piskótaréteg között, kenjünk egy keveset.

 

Gőz fölött, vagy egészen kis lángon olvasszuk meg a tortabavonót, egyszerre szerintem elég a felét. Már nem emlékszem, milyen márkájút vettem, nagyon jól olvadt és remekül lehetett vele dolgozni. Ha étcsokiból csináljuk, adjunk hozzá egy kis olajat vagy vajat (10 deka csokihoz 1 evőkanál olaj vagy 1-1,5 deka vaj). Széles, lapos késsel kenjük be először  a torta tetejét, egyenletesre simítva, majd azután körbe az oldalát is, mindenhol.

 

Hagyjuk egy kicsit dermedni, addig olvasszuk meg a fehér csokit. A fehér csoki sajnos elég nehezen kezelhető, legalábbis erre a célra, 5 dekához szerintem kell 1 deka vaj, hogy kellően puha legyen. Állandóan kevergessük, hogy le ne ragadjon. Fogjunk egy 20x20 cm-es darab sütőpapírt, hajtsuk négyrét. Ez lesz a nyomózsák. Kanalazzuk bele az olvadt fehércsokimasszát, a tetejét hajtsuk össze. Elképzelhető, sőt, valószínű, hogy majd konyharuhán kereszül kell fognunk, mivel eléggé forró. Csippentsük le a zacskó sarkát, és lassú mozdulatokkal rajzoljuk fel a díszítést a tortára. 

 

 Gyakorlatilag kész is vagyunk, hagyjuk még kicsit dermedni a csokit, vagy a legjobb, ha egy órára a hűtőbe tesszük. Annyi látható, hogy ez nem ötperces süti, az elkészítéshez legalább 4-5 óra kell. Ha nincs ennyi időnk egyben, akkor három külön szakaszban is elkészíthetjük a tortát:

1. Piskótatészta elkészítése és sütése: 2 óra

2. Krémfőzés: kb.  1 óra plusz 15-30 perc a hűtés, télen egyszerűbb, kirakjuk a lábast az ablakba, és 10 perc alatt lehűl. 

3. Töltés,díszítés: 1-1,5 óra, persze attól is függ, mennyire bonyolult a forma, amit össze kell kenni, mennyi díszítést teszünk fel (ez elég lassan megy)

 

 

1 komment

Címkék: édes torta kókusz piskóta sütőben

A bejegyzés trackback címe:

https://viktorakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr351740903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

coco 2010.03.07. 18:00:09

wow, ügyes vagy :) :*
süti beállítások módosítása