Hozzávalók:
3 db szikkadt/száraz zsemle
4 db virsli vagy 15-20 dkg darált hús
2-4 dl tej
1-2 tojás
só, bors, vegeta
2-3 dkg vaj
5-10 dkg sajt
Elkészítés:
Az én meakulpám, de megint elfejtettem megenni a zsemléket. Természetesen lefagyasztani is elfelejtetem őket, ezért megszáradtak. Nagyon. Gondoltam megint valami töltött zsemlére (lesz is, már van ötlet), de közbeszólt az a szomorú tény, hogy a vásárolt Sága pulyka frankfurti virsli kifejezetten ízetlen, és ennélfogva főtt virslinek kvázi alkalmatlan. Persze lehetett volna virslis-gombás töltöt zsemle az eredmény, de a gombát annyira nem szeretem, ezért mást találtam ki:
Tehát: a zsemléket összekockázzuk (én 16-ba vágtam), a virslit felkarikázzuk. 1 tojást összekeverünk 2 dl tejjel, sóval, borssal, vegetával ízlés szerint (ne feledjük, a virsli ízetlen). A tejes öntetet borítsuk rá a zsemledarabokra, forgassuk össze, és várjunk pár percet, hogy feligya. Nekem a zsemlék teljesen szárazak és kőkemények voltak, e, ezért egy bögrében kevertem még egy tojást és másfél deci tejet, és nyakonöntöttem a még mindig kopogós zsemléket. Óvatosan locsolgassuk, ne tocsogjon. Utána beleforgatjuk a virslit, és öt percig állni hagyjuk.
Kivajazunk egy jénait, beleakanalazzuk eddigi ténykedésünk eredményét, a tetejére teszünk 3-4 kis vajkockát (kávéskanálnyiakat), a tetejét bőven megszórjuk durvára reszelt sajttal, és betoljuk a forró sütőbe. 10 perc után már lehet nézegetni. Ha a sajt megsült a tetején, akkor van kész. Kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, aztán jól megesszük.