HTML

Viktor a konyhában - receptek tőlem, nektek

Kedvenc étel(többnyire sütemény)receptjeimet fogom publikálni itt, megjegyzésekkel, fotókkal, mindenki legnagyobb örömére.

Friss topikok

Márványos kávétorta

2009.07.03. 12:00 Viktor-a-konyhában

Hozzávalók:
25 dkg vaj
1 csg vaníliás cukor
1 csipet só
16 dkg cukor
5 db tojás
30 dkg liszt
2 csg sütőpor
20 dkg darált mandula
3 dl sűrített tej
2 evőkanál neszkávé
1 evőkanál kakaópor
10 dkg ét tortabevonó
7 dkg fehér csokoládé
2,5 dl tejszín
1 csg habfixáló
kávészemek a díszítéshez
kakaópor a díszítéshez
margarin és liszt a forma kikenéséhez 

Elkészítés:
A puha vajat a vaníliás cukorral és 15 dkg kristálycukorral krémesre keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a darált mandulát. A sűrített tejből egy csészébe teszünk 3-4 evőkanálnyit, elkeverjük benne a neszkávét és a kakaóport. A többi tejet a tésztába keverjük. Ha nem kapunk dobozos, önthető sűrűségű tejet, használhatunk tubusosat is, 2 db 175 grammos tubust egy nagy bögrébe nyomunk, és felhígítjuk 3 dl-re vízzel, majd jól összekeverjük.

 

Egy 26 cm-es tortaformát kikenünk margarinnal és liszttel. A tészta felét belelapátoljuk és elegyengetjük. A maradék tésztába belekeverjük a kávéval és kakaóval elkevert tejet. ha jól eldolgoztuk, ezt a kakaós tésztát is a tortaformába öntjük, és villával márványosra keverjük. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 1 órát sütjük. A tészta átsülését tűpróbával ellenőrizzük. Sütés közben a tészta közepe vélhetően fel fog emelkedni, és úgy is marad.

 

Amíg a tészta a sütőben sül, rengeteg időnk van. Fejthetünk keresztrejtvényt, borsót, babot, vagy elkészíthetjük a díszítés egy részét az alábbiak szerint: a 10 dkg bevonót és a fehér csokit felolvasztjuk (értelemszerűen külön edényben). A bevonó felét sütőpapírral vagy alufóliával bevont lapra simítjuk, a tetejére csurgatjuk csíkokban a fehér csokit, hurkapálcikával foltosra keverjük, és a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

 

Ha a tészta megsült, tegyük rácsra, és hagyjuk hűlni. Mivel vastag, nehezen hűl, szerintem adjunk neki fél órát. A maradék tortabavonót olvasszuk meg újra, és kenjük be vele a torta oldalát.

 

A tejszínt kemény habbá verjük, tegyük bele a megmaradt 1 dkg cukrot és a habfixálót, majd halmozzuk a torta tetejére. Esetleg használhatunk növényi tejszínt is, nagyon hamar nagyon kemény, és tartós habot lehet belőle verni. Értelemszerűen kicsit más íze lesz, mint a tejszínnek.

A hűtőből kivett kétféle színű csokoládélapot törjük nagy, szabálytalan darabokra, és szurkáljuk a habba. Kávészemekkel, és szitált kakaóporral díszítsük ízletes tortánkat.


 

Szólj hozzá!

Címkék: édes torta sütőben

A bejegyzés trackback címe:

https://viktorakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr931127504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása